Από το Κιργιστάν και με «εκπαίδευση» στη Συρία ο τρομοκράτης της Κωνσταντινούπολης

Ο δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, γράφουν σήμερα τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές της υπόθεσης, ο δράστης εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία, όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις του ΙΚ. Στο γεγονός αυτό οφείλεται όπως φαίνεται και το γεγονός ότι «χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα», γράφει η Hurriyet.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας που πρόσκειται στις αρχές Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει στην εφημερίδα αυτή ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε «επιλεγεί ειδικά» για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο Reina, ένα πολυτελές κλαμπ στο κέντρο της πόλης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι λίγο μετά τον ερχομό του Νέου Έτους.

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν επίσης φωτογραφίες του δράστη οι οποίες φέρεται ότι ελήφθησαν σε διάφορες περιστάσεις. Μία τον εικονίζει στο γκισέ ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στο Λαλελί, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπως φαίνεται αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση.
Σύμφωνα με την Haberturk, ο δράστης φέρεται ότι έφτασε τον Νοέμβριο στο Ικόνιο, στη νότια Τουρκία, μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά «για να μην προσελκύσει την προσοχή». Η σύζυγός του βρίσκεται μεταξύ 12 ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Σελβί διευκρινίζει εξάλλου ότι ο δράστης της επίθεσης στο Reina έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει ακόμη το όνομά του, ούτε επιβεβαιώσει ότι συνδεόταν με το ΙΚ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση στο Reina, σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από «έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου».

Έφτασε στην Τουρκία πριν από δύο μήνες με την οικογένειά του 

Με την οικογένειά του έφτασε στην Τουρκία πριν από δυο μήνες ο δράστης του πολύνεκρου μακελειού στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο τρομοκράτης πέρασε νόμιμα τα σύνορα με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στo Ικόνιο της Κεντρικής Τουρκίας ώστε να μην κινήσει υποψίες. Μάλιστα η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των προσαχθέντων.

Την ίδια στιγμή η σύζυγός του δηλώνει πλήρη άγνοια για τις ενέργειες του συζύγου της αλλά και τις επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος. Όπως είπε μάλιστα έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια ταξίδεψαν αεροπορικών από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα κατευθύνθηκαν προς το Ικόνιο με αυτοκίνητο όπου και νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα αξίας 1.100 λιρών (περίπου 300 ευρώ).

Όπως πρόσθεσε στην κατάθεσή της, ο σύζυγός της προπλήρωσε τρία ενοίκια καθώς της είχε πει ότι θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για να εργαστούν.
Την ίδια ώρα φωτογραφία ενός διαβατηρίου με το όνομα Iakhe Mashrapov κυκλοφορεί στα social media και φέρεται πως ανήκει στον τρομοκράτη που αιματοκύλισε το κλαμπ Reina.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στο διαβατήριο πρόκειται για τον Iakhe Mashrapov, από τη Δημοκρατία της Κιργιζίας (Κιργιστάν), με ημερομηνία γέννησης στις 2/08/1988.

Η φωτογραφία του διαβατηρίου ανέβηκε στο twitter από το Bosphorus Observer. Ωστόσο η τουρκική αστυνομία ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τον άνθρωπο που ψάχνει.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts