Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν έχουν απομείνει παρά μόνο λίγες ώρες από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου και η πρωτεύουσα θυμίζει «οχυρό».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προσγειωθεί στην Αθήνα στις 11 το πρωί με το Air Force One. Αμέσως μόλις φτάσει, θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13:30.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εκεί, αναμένεται ο Μπάρακ Ομπάμα να κάνει παρέμβαση για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ πρόκειται να αναφερθεί στη συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στις 19:30 ο Μπάρακ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επειδή τον κ. Ομπάμα δεν συνοδεύει η σύζυγός του Μισέλ, το παρών θα δώσουν περίπου 100 καλεσμένοι άνευ συζύγων, ενώ η γραβάτα θα είναι προαιρετική.

Στο δείπνο έχει προσκληθεί μόνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβεις και πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού του δείπνου έχουν επιμεληθεί δύο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο Θανάσης Σκούρας, ο οποίος ήταν σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά πηγαίνει εθελοντικά στο Προεδρικό για να βοηθήσει όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος παραθέτει επίσημα γεύματα.

Το μενού, θα περιλαμβάνει ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, κύριο πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά, ενώ το φαγητό θα συνοδεύεται με λευκό κρασί.

Το επιδόρπιο θα είναι γλυκό με κάστανα, ενώ στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να έχει σημειολογικό χαρακτήρα η ομιλία του στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο αρχικά σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια ομιλία στην Πνύκα, με φόντο τον βράχο της Ακρόπολης, όμως αυτή ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και να πραγματοποιήσει εκεί μια σύντομη ομιλία.

Τη δεύτερη ομιλία του θα την εκφωνήσει στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη.

Σημειώνεται πάντως πως το πρόγραμμα του Ομπάμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως για λόγους ασφαλείας και συνεπώς τίποτα δεν θεωρείται ακόμα σίγουρο.

Τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας 

Χθες το βράδυ θα οριστικοποιούνταν τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν προγραμματιστεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

Το κύριο πρόσταγμα για την ασφάλεια του Ομπάμα έχουν οι Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι σχεδιάζουν και οργανώνουν τα πάντα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς, όλες οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του Ομπάμα, με κάθε τρόπο, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν φτάσει, ήδη, στη χώρα μας.

Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδεταίρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό και την αμερικανική αποστολή, έχει έρθει και ένα ελικόπτερο.

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον μισή ώρα πριν, θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο 150 ατόμων, που έχουν φτάσει, επίσης, από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι ακόμη και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του Ομπάμα για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.

Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν περίπου 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων από τη ΓΑΔΑ 

Τους δρόμους και τις ώρες όπου για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας απαγορεύεται, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε την ανακοίνωση: «Με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, το διήμερο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα στις 15 και 16/11/2016, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, στις ακόλουθες περιοχές και ώρες:

Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς: Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου  Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη) , στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).

Κλειστοί από το μεσημέρι της Τρίτης σταθμοί του ΜΕΤΡΟ

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύριο οι πολίτες που χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ για τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΜΕΤΡΟ, μετά από απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας αρκετοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφάλειας.

Συγκεκριμένα από τις 10:20 έως τις 11:20 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα προσγειωθεί το Air Force One που θα μεταφέρει τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Επίσης από τις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγρού-Φιξ. Άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξουν οι σταθμοί ώστε να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό.

Το εντυπωσιακό «θηρίο» που μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την παρουσία του στην Αθήνα θα μετακινείται με ειδικό θωρακισμένο αυτοκίνητο που έφτασε από την Αμερική.

Το προεδρικό αυτοκίνητο του Ομπάμα ονομάζεται Cadillac one και κοστίζει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ, ενώ το μήκος του φτάνει τα 5,5 μέτρα. Οι θωρακισμένες πόρτες του έχουν πάχος 20 εκατοστά ενώ το βάρος τους, είναι ανάλογο με αυτό της πόρτας ενός boeing 747.

«Αστακός» ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα μείνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που έχει μετατραπεί σε «φρούριο».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες στο ξενοδοχείο έχουν φτάσει Αμερικανοί πράκτορες που ελέγχουν κάθε σπιθαμή των εγκαταστάσεων.

Την Τρίτη μάλιστα στα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να συμμετέχει και το λιμενικό όπου θα περιπολεί με πλωτά γύρω από το ξενοδοχείο.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ για αύριο 15 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στην Ομόνοια, λόγω της επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προκλητική απαγόρευση των διαδηλώσεων και καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να δώσουν σε αυτή την απαγόρευση μαζική απάντηση αλλά και ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο «κύριο εκπρόσωπο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο».

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι κ. Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα στους «ιμπεριαλιστικούς» σχεδιασμούς στην περιοχή και την πιο ενεργό συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς.

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης άτομα του αναρχικού χώρου θα συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο.

 

 

 

Πηγή

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts