Η τοποθέτηση της Κατερίνας Παναγοπούλου στη Βουλή των Ελλήνων

Μια γυναίκα άξια συγχαρητηρίων. Μόλις διάβασα αυτά που θα δείτε παρακάτω και δεν μπόρεσα να μην τα μοιραστώ με όλους εσάς. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε την τοποθέτηση της Κατερίνας Παναγοπούλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων, Αίθουσα Γερουσίας στις 22/2/2017:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Αξιότιμα μέλη της Eπιτροπής,

Αποτελεί ευθύνη της ενεργής κοινωνίας των πολιτών, να ανταποκρίνεται, με θέρμη, στην πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας, για διάλογο και ιδίως, στην πρόσκληση των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Να ευχαριστήσω, συνεπώς, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ελληνικής Βουλής, για την πρόσκληση αυτή. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η συνεργασία, μεταξύ, των θεσμικών φορέων της ελληνικής πολιτείας, του εθελοντικού τομέα και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί θεμέλιο, για τη Δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Την ίδια στιγμή, πιστεύω, ότι η Ελληνική Πολιτεία, πρέπει να κάνει, πιο γρήγορα, πιο σταθερά, αλλά και πιο τολμηρά βήματα, για την καλύτερη οργάνωση των σχέσεών της, με τον εθελοντικό τομέα.
Όχι, για την εμπέδωση σχέσεων εξάρτησης, αλλά, για τη δημιουργία, ενός πραγματικά, ανεξάρτητου και άριστα οργανωμένου εθελοντικού τομέα, που θα συμβάλλει ουσιαστικά, στην παραγωγή κοινωνικού κεφαλαίου.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιου επαναπροσδιορισμού ρόλων και προτεραιοτήτων. Μαίνεται, μία πραγματική μάχη, στο πεδίο της επιλογής κριτηρίων, πάνω στα οποία, θα θεμελιωθεί, ο νέος de facto ασύνορος κόσμος. Εδώ, στην Ελλάδα, που θεμελίωσε τον κόσμο, που γνωρίζουμε, σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι, να λάβουμε θέση και νομίζω, ότι ο προσανατολισμός μας, πρέπει, να παραμείνει ανθρωποκεντρικός. Ως εκ τούτου, με τη γυναίκα, στο επίκεντρο της προσοχής μας, οφείλουμε, να συμβάλλουμε, με προτάσεις.

Συμπυκνώνω τις σκέψεις μου σε 3 πεδία:

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ζει, χωρίς ψευδαισθήσεις, λόγω, της σκληρής πραγματικότητας, που διαμορφώνουν, το περιβάλλον της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης. Το περιβάλλον της παρενόχλησης, στο χώρο εργασίας. Η πίεση εκτέλεσης πολλαπλών εργασιακών καθηκόντων. Η υποαμοιβή ή και η έλλειψη αμοιβής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα περίμενα η Βουλή, να συμβάλλει, με συγκεκριμένο τρόπο, νομοθετώντας, ένα «δίχτυ προστασίας», για τη γυναίκα της κρίσης, η οποία, είναι και η μητέρα των παιδιών της κρίσης. Kαι αν, αυτή, χάσει την ελπίδα, τότε, η Ελλάδα, θα χάσει μια ολόκληρη γενιά.
Για παράδειγμα, θα πρότεινα τη νομοθέτηση «ποσόστωσης»στη συμμετοχή γυναικών, στις επιδοτούμενες θέσεις κοινωφελούς εργασίας, σε ποσοστό 50%, για άνεργες και διαζευγμένες μητέρες.  Θα πρότεινα, επίσης, τη συγκρότηση «ειδικού γραφείου ελέγχου συνθηκών εργασίας»
των μητέρων και των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε, να δημιουργηθεί, ένα αίσθημα στήριξης του Κράτους, προς τους αδύναμους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. Γιατί όχι, και την αποφασιστική επέκταση του αριθμού και του ωραρίου λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ώστε, να υποστηριχθεί η εργαζόμενη μητέρα της κρίσης.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ.
Η γυναίκα για να ενθαρρυνθεί, να συμμετέχει στο δημόσιο βίο, θα πρέπει, να έχει αισθανθεί το ενδιαφέρον των Θεσμών.  Θα περίμενα από τη Βουλή και γιατί, όχι, με πρωτοβουλία της Επιτροπής αυτής, να δημιουργηθεί, ένας ψηφιακός κόμβος, που θα παρέχει, μια εξειδικευμένη Αξιακή, πνευματική, εκπαιδευτική, συμβουλευτική, εργαλειοθήκη, προσβάσιμη, από υπολογιστές ή και κινητά τηλέφωνα, μέσω, εφαρμογών, ώστε, έγκυρα, έγκαιρα και εχέμυθα, η γυναίκα να βρίσκει στήριξη, λύσεις και συμβουλές. Να συμμετέχει σε διαδικτυακούς διαλόγους, ανταλλαγές απόψεων και στη δημιουργία συλλογικοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο να πάρει δύναμη, από Θεσμούς, για να υπηρετήσει, τους Θεσμούς.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η γυναίκα ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης, διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος, του οικογενειακού αθλητισμού και τόσων, άλλων, πλευρών της καθημερινότητας.  Η κρίση έφερε την εσωστρέφεια και την αδυναμία συντήρησης των δομών αυτών. Θα πρότεινα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, να έρθουν προς νομοθέτηση, κάποια θέματα, όπως. η φορολογική και οικονομική ενθάρρυνση των γυναικών, να συμμετέχουν, σε φορείς και σωματεία, που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη, τον μαζικό οικογενειακό αθλητισμό και το περιβάλλον, υπό την έννοια, της δημόσιας επένδυσης, σε μέσα εκπλήρωσης του σκοπού, αυτών, των συλλογικοτήτων. Ποιος μπορεί, να συντηρήσει, σήμερα, δομές σίτισης και φιλοξενίας; Βλέπουμε, ξένες ΜΚΟ, να καταλαμβάνουν το ζωτικό χώρο των Ελληνίδων, σε περιοχές, όπου υπάρχει, οξύ προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πως, να ωθήσει η μάνα τα παιδιά, στον αθλητισμό, όταν υπολειτουργούν οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις ή όταν, δεν διαθέτει, τη στοιχειώδη συνδρομή, που απαιτούν οι δημοτικές δομές; Πως, θα προωθηθεί η αντιμετώπιση της υπογεννητικότας, όταν περικόπτονται τα επιδόματα τέκνων και γενικά, τα οικογενειακά επιδόματα; Δεν φταίει το μνημόνιο, νομίζω, αλλά φταίει, η μνημειώδης αδιαφορία των Θεσμών, για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, υπέρ, των χειμαζόμενων από την κρίση γυναικών. Θα περίμενα, συγκεκριμένες, νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τα θέματα, αυτά. Η επένδυση στη γυναίκα είναι επένδυση στο μέλλον. Είναι επένδυση στην οικογένεια. Είναι επένδυση στην αξιοπιστία των Θεσμών, που καλούνται να αποδείξουν, ότι πιστεύουν στη γυναίκα, σαν πρωταγωνιστικό υποκείμενο, της εξόδου από την κρίση και όχι, στη γυναίκα, υποζύγιο της κρίσης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
,
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΓ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, ενός Σωματείου με 41 χρόνια δράση, 3.000 μέλη, σε όλη την Ελλάδα και Παραρτήματα, εκτός, της Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θήβα, σας γνωστοποιώ, ότι η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, έχει εξελιχθεί, σε ένα εθελοντικό δίκτυο γυναικών, που δρα, σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας, πολύτιμο κοινωνικό έργο, που, δεν περιορίζεται στη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών. Σας ενημερώνω, ότι δίνουμε το παράδειγμα, με πράξεις.  Γειτονιά, με γειτονιά, επουλώνουμε πληγές, στηρίζουμε την Ελληνίδα και τα νέα παιδιά του τόπου μας, καλλιεργούμε συνειδήσεις στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια.

Η βιωματική εμπειρία, οι ιδέες μας και οι προτάσεις μας, είναι στη διάθεση της Ελληνικής Πολιτείας. Η πρόκληση και ο στόχος είναι κοινός. Μία κοινωνία, που σέβεται τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts