Και τα πλοία στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.
Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.
Η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους των δανειστών να πληγεί η ναυτική εργασία και οι συνταξιούχοι ναυτικοί.
«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του Κεφαλαίου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων μας με σαφή μείωση τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των Ελλήνων ναυτικών.
Στην πρώτη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής με τα μέλη της ΠΝΟ υπήρξε πνεύμα καλοπροαίρετης συνεργασίας.
Οι εκπρόσωποι των 13 ναυτεργατικών σωματείων έθεσαν μια σειρά από ζητήματα για την επίλυσή τους, όπως αυτό της ανεργίας, του ασφαλιστικού, του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοϊας αλλά και το θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της ανεργίας οι συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν τη ναυτολόγηση ναυτικών στα πλοία να γίνεται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, βάση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ έθεσαν και θέμα τροποποίησης του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση, με αποτέλεσμα στα πλοία αυτά να απολύεται το χειμώνα το 50% περίπου το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών.
Αναφορικά με την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία– όπου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζητά την εναρμόνιση των μισθολογίων των ναυτικών με τα διεθνή κρατούντα, σύμφωνα με σύμβασης της ITF, προκειμένου να μπορέσουν απασχοληθούν περισσότεροι ναυτικοί κυρίως ως κατώτερα πληρώματα- τα ναυτεργατικά σωματεία απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕΕ .
Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts