Με «ιδιαίτερα τοξικό όπλο» δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ – Απλώς πήγε από καρδιά, λέει η Β. Κορέα

Ο ετεροθαλής αδερφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, είπε η μαλαισιανή αστυνομία σήμερα, αναφερόμενη σε προκαταρκτική έκθεση.  Λίγες ώρες νωρίτερα, και για πρώτη φορά από τις 13 Φεβρουαρίου, όταν διαπράχθηκε η δολοφονία, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε ανακοίνωση όπου ο θάνατος του ετεροθαλούς αδερφού του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αποδίδεται σε τυχαία ανακοπή καρδιάς. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ εξέπνευσε μετά από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη Δευτέρα, ενώ προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μακάου. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δηλώσει πως ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε στο κινεζικό έδαφος του Μακάου υπό την προστασία του Πεκίνου, εκτελέστηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Η αστυνομία δήλωσε ότι εργαστηριακά δείγματα που ελήφθηκαν από το μάτι και το πρόσωπο ενός βορειοκορεάτη υπηκόου από το χημείο του κράτους της Μαλαισίας έφεραν ίχνη του VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αρχηγός της μαλαισιανής αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ είπε ότι οι αναλύσεις όλων των δεδομένων από τον τόπο του εγκλήματος συνεχίζονται, ενώ νωρίτερα είχε πει ότι μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια είχαν απλώσει ένα υγρό στο πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ Ναμ και μετά έπλυναν τα χέρια τους και τράπηκαν σε φυγή. Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή κατά την οποία οι γυναίκες φαίνονται να επιτίθενται στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος αργότερα φαίνεται στα πλάνα να ζητά ιατρική βοήθεια από υπαλλήλους του νοσοκομείο, για να ξεψυχήσει κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων». Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

Η σοκαριστική φωτογραφία του Κιμ Γιονγκ Ναμ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή

Χθες η Μαλαισία ζήτησε από την Ίντερπολ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Βορειοκορεάτες υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο. Η αστυνομία κρατεί επίσης και άλλον έναν Βορειοκορεάτη, αλλά αναζητά άλλα επτά άτομα σε σχέση με τον φόνο.

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Μαλαισίας θα ελέγξουν το διεθνές αεροδρόμιο στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά κι άλλες περιοχές για την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, με το νευροτοξικό παράγοντα VX.

«Θα ελέγξουμε όλες τις περιοχές από τις οποίες γνωρίζουμε ότι πέρασαν οι ύποπτοι. Οι ειδικοί από την Υπηρεσία Ελέγχου της Πυρηνικής Ενέργειας θα κάνουν ελέγχους για τον πιθανό εντοπισμό ραδιενεργού υλικού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαλίντ Αμπού Μπακάρ.

Είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αναφέρεται σε «ραδιενεργό υλικό» ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό

Βόρεια Κορέα: Συνωμοσία εις βάρος μας, πέθανε απλώς από καρδιακή προσβολή

Ενώ η Μαλαισία έχει ζητήσει την βοήθεια της Interpol προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι γύρω από την μυστηριώδη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, για πρώτη φορά χθες η Πιονγιάνγκ εξέφρασε επίσημα τη θέση της για τον θάνατο του 46χρονου Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Με ανακοίνωσή του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας «Korea Central News Agency» (KCNA), κατηγορεί την Μαλαισία για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, τονίζει ότι η χώρα έχει συμπράξει με τον «αιώνιο εχθρό», την Νότια Κορέα και υποστηρίζει ότι ο θάνατος του «πρίγκιπα – πλέι-μπόι» οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Την ίδια στιγμή, σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πράκτορες της Interpol έχουν ταξιδέψει στον κινεζικό παράδεισο των τυχερών παιχνιδιών, το Μακάο, όπου ζουν η δεύτερη σύζυγος και τα δύο παιδιά του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ώστε να πάρουν δείγμα DNA από τον 21χρονο γιο του θύματος, Χαμ Σολ, ώστε να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του πατέρα του.

Στην ανακοίνωση του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της Βόρειας Κορέας ο Κιμ Γιονγκ Ναμ χαρακτηρίζεται ως «πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας που ταξίδευε με διπλωματικό διαβατήριο» και ο οποίος «απεβίωσε εξαιτίας καρδιακής προσβολής» ενώ η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί πως ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση είναι «ψευδείς».  Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Μαλαισία συμμετέχει σε συνωμοσία εναντίον της Βόρειας Κορέας, την οποία έχουν υποκινήσει οι αρχές της Νότιας Κορέας.

«Την μεγαλύτερη ευθύνη για τον θάνατό του (του Κιμ Γιονγκ Ναμ) την φέρει η κυβέρνηση της Μαλαισίας», αναφέρει το «πρακτορείο – φερέφωνο» του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και συμπληρώνει πως η άρνηση να παραδοθεί η σορός του στην χώρα του «είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής», ενώ για την διεξαγωγή νεκροψίας από τις αρμόδιες αρχές στη Μαλαισία χωρίς την άδεια της Βόρειας Κορέας, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «αυτή η ενέργεια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίκειται στα χρηστά ήθη».

Η αστυνομία στη Μαλαισία αλλά και η Σεούλ, θεωρούν ότι «ιθύνων νους» της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι ο ετεροθαλής αδελφός του, Κιμ Γιονγκ Ουν. Για την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται δύο γυναίκες, η 28χρονη Doan Thi Huong από το Πακιστάν και η 25χρονη Siti Aishah από την Ινδονησία, για τις οποίες οι αρχές πιστεύουν ότι εκπαιδεύθηκαν και πήραν οδηγίες από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Μια από τις δύο ύποπτες είχε παρενέργειες από το νευροτοξικό παράγοντα VX
Μία από τις δύο γυναίκες που είναι ύποπτες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ υπέφερε από τις παρενέργειες της χρήσης του ευροτοξικού παράγοντα VX, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας στη Μαλαισία. «Η γυναίκα έκανε εμετό» δήλωσε ο Χαλίντ Αμπού Μπακάρ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες είχαν παρενέργειες από τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το βίντεο – ντοκουμέντο από την δολοφονική επίθεση

https://www.youtube.com/watch?v=XKwQjNhU3Mw

 

Πηγή

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts