Φωτιές στη Μάνη: Κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωποι – Σε εξέλιξη η μάχη

Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Μάνη που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη ακόμη και σπίτια σε Κότρωνα, Σκουτάρι και Παρασυρό. Στο μέτωπο στον Πύριχο και τον Κότρωνα επιχειρούν: 12 οχήματα με 30 πυροσβέστες και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στο μέτωπο του Παρασυρού επιχειρούν: 33 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 20 άτομα πεζοπόρο, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Τις προηγούμενες ώρες κάηκαν 2 σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ακόμα πέντε, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στο νεκροταφείο του χωριού. Αντίθετα πολλά σπίτια γλίτωσαν λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», λέει η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα. Η ίδια προσθέτει ότι «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές», αλλά όπως σημειώνει, «ελπίζουμε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή». Όσον αφορά στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι φωτιές, η Αδαμαντία Τζανετέα αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα» και συμπληρώνει: «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης λέει ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες. Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στον Κότρωνα επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα. Επίσης, στο Σκουτάρι, κοντά στον Παρασυρό, επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κατήγγειλαν στο newsit.gr ότι όταν το Σάββατο η φωτιά στον Πύρριχο της ανατολικής Μάνης σβήστηκε, δεν έγινε σωστή εκτίμηση, με αποτέλεσμα το βράδυ της ίδιας μέρας να υπάρξει αναζωπύρωση. Το μεσημέρι της Κυριακής (02.07.2017) η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε ξανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert σήμερα πέταξαν δύο CL-215 για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Τα αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού αλλά δεν ζητήθηκε να επανέλθουν αφού σύμφωνα πάντα με την πυροσβετική η φωτιά είναι υπό ύφεση.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά στον Κότρωνα Λακωνίας και οι κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους για σωθούν και έφτασαν στο λιμάνι. Κάποιοι μάλιστα μπήκαν σε ιδιωτικά σκάφη κι έφυγαν, άλλοι περίμεναν το λιμενικό. Τελικά, δεν χρειάστηκε να αποκακρυνθούν μέσω θαλάσσης αφού άνοιξε ο δρόμος.

Το πιο σοβαρό από τα πύρινα μέτωπα είναι αυτό στον Κότρωνα, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η φωτιά έφτασε επίσης στις περιοχές Φλομοχώρι, κοντά στον Κότρωνα, στο Σκουτάρι και στον Παρασυρό. Σπίτια, αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν καεί και στην περιοχή Αρέα, ενώ υπάρχει και ένα πύρινο μέτωπο προς την Αρεόπολη.

 

Πηγή: Newsit.gr

 

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts