Βαρυχειμωνιά» στην αγορά του καφέ

Ο νέος νόμος που κάνει  πρεμιέρα την 1η Ιανουαρίου 2017  θα φέρει αναστάτωση στους λάτρεις του καφέ.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κατά την εισαγωγή του προϊόντος με ταρίφα 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό μεταφράζεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σε ανατιμήσεις 10 λεπτών ανά σερβιριζόμενο καφέ σε καταστήματα εστίασης και κατά 25% στην τιμή λιανικής στο ράφι.

Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης ψήφισε μεταξύ άλλων και την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία του καφέ.

Στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος είναι δύο ευρώ ανά κιλό, στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε τρία ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος είναι τέσσερα ευρώ ανά κιλό.

Τα προσδοκώμενα από το υπουργείο Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ αλλά η αγορά βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την άνθηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδα “Τα Νέα”, στον ωμό μη καβουρδισμένο καφέ η επιβολή του φόρου των δύο ευρώ ανά κιλό εισαγόμενου προϊόντος συνεπάγεται διπλασιασμό του κόστους, με δραματικές επιπτώσεις, σε μια αγορά η οποία απασχολεί από την παραγωγή έως την πώληση περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους.

Σχόλια

Σχόλια

About Magazinomou Staff 7793 Articles
Η ομάδα του magazinomou.gr