Βραβεία «Μαζί για το Παιδί»: Τιμώντας τους «Αφανείς» Πρωταγωνιστές

Έντονη συγκίνηση, συναισθήματα και στιγμές καθηλωτικές ήταν τα κυρίαρχα στιγμιότυπα από την τελετή  των Βραβείων της Ένωσης Μαζί για το Παιδί. Το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στο 2ο όροφο γέμισε από ανθρώπους που με την παρουσία τους τίμησαν τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. «Σήμερα γιορτάζουν δύο σπουδαίες ελληνικές λέξεις, η φιλανθρωπία  και ο εθελοντισμός», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας, προλογίζοντας την έκτη τελετή απονομής βραβείων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και αποτυπώνοντας το ύφος και το ήθος της εκδήλωσης.

Το «έργο ζωής»

Άνθρωποι με αυταπάρνηση του «εγώ» τους και με γνώμονα το «εμείς» τιμήθηκαν με το βραβείο έργο ζωής. Βραβείο που φέτος απονεμήθηκε στις κυρίες Μαρία Τσούτσου και Ροδούλα Σταθάκη.

Η Μαρία Τσούτσου, ιδρύτρια και επί 25 χρόνια Πρόεδρος του Εργαστηρίου για άτομα με νοητική υστέρηση «Παναγία Ελεούσα» του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε: «Το “Έργο ζωής» σημαίνει αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του εαυτού σου για τον ιερό σκοπό και τις ηθικές αξίες που υπηρετείς. Χρειάζεται κινητοποίηση που εμπεριέχει πίστη, αλήθεια, συνέπεια, σεβασμό, ανιδιοτέλεια και πολλή δουλειά».

Η Ροδούλα Σταθάκη, «ψυχή» της Εστίας «Άγιος Νικόλαος» για τη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέφερε ότι το ίδρυμα έκλεισε 25 χρόνια παρουσίας και εξήγησε ότι η προσπάθεια της ίδιας να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ξεκίνησε μαζί με αξιόλογους συνεργάτες το 1986. Η κα. Σταθάκη έχει επιλέξει χωρίς προσωπικό κίνητρο, να προσφέρει στον τομέα της δια βίου υποστήριξης των Ελληνόπουλων με νοητική στέρηση και τάχθηκε στον σκοπό αυτόν αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια.

Το «Μάθημα ζωής»

Η ζωή τους είναι άξια θαυμασμού και αυτό γιατί ξεπερνούν τα εμπόδια, διαπρέπουν και γίνονται παραδείγματα προς μίμηση.  Το βραβείο «Μάθημα ζωής», απονεμήθηκε στην κα. Λίλα Πατρόκλου και στον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και οι δύο «τρέχουν» το δικό τους  καθημερινό μαραθώνιο σε μια κοινωνία που τους τοποθετεί εμπόδια, αλλά στο DNA τους έχουν το μέταλλο του πρωταθλητή.

Η Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αν και πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια, μάχεται διαρκώς για την καλύτερη πρόσβαση επισκεπτών με αναπηρία στα μουσεία και για την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας. «Τα παιδιά αποδέχονται την αναπηρία ως κάτι το φυσικό. Για εμένα ενδιαφέρον πάντα  έχουν τα παιδιά που στέκονται στην αναπηρία μου. Είναι τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στο σπίτι, μπορεί να έχουν ένα αδερφάκι με αναπηρία, μπορεί να έχουν τον γονιό, μπορεί να είναι ένας πατέρας εξαρτημένος από το ποτό,  μια μαμά με κατάθλιψη ή μια γιαγιά με πι, εκεί τα παιδιά με ρωτάνε, θέλουν να ξέρουν κάτι παραπάνω», είπε στο μήνυμα της.

Από την πλευρά του ο  ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ιδρυτής του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας «i-living» και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, παραλαμβάνοντας το βραβείο, επισήμανε: «Δεν νομίζω να έχω κάνει πολλά, γιατί απλά ζω και έχω αποφασίσει να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ». Ως άνθρωπος που βιώνει την αναπηρία (πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία) υπογράμμισε κατά την βράβευση του: «Είμαι άνθρωπος με αναπηρία γιατί η κοινωνία  με έχει κάνει άνθρωπο με αναπηρία. Η φύση προσέφερε σε μένα τη ζωή μου, η κοινωνία δεν μου προσέφερε. Η κοινωνία επέλεξε να διαχωρίσει σε άσπρο και μαύρο, στους ανθρώπους και στους άλλους. Θέλω, όμως, να είμαστε οι άνθρωποι και όχι οι άλλοι».

Μαριλένα Μηναϊδη-Νινέτα Βαφειά
Ελένη Κόκκαλη, Κάρεν Μαυρίδη, Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Αλεξάνδρα Μαρτίνου-Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Αλεξ. Παπαλεξοπούλου-Νέλλος Κανελλόπουλος-Μαρίνα Μαρτίνου
Μαρίζα Κουτσολιούτσου, Global Corporate Affairs Officer, FF Group
Αλεξάνδρα Πάλλη, Σία Κοσιώνη, Χρήστος Μπαρτσόκας
Εκδήλωση των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» στο αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς
Εκδήλωση των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» στο αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς
Η κυρία Ροδούλα Σταθάκη παρέλαβε το Βραβείο «Έργο Ζωής» από την κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Αντιπρόεδρο του «Μαζί για το Παιδί»
Η κυρία Λίλα Πατρόκλου παραλαμβάνει το Βραβείο «Μάθημα Ζωής» από την κυρία Δάφνη Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του σωματείου μέλους της Ένωσης- Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
Εκδήλωση των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» στο αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς
ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί» παραδίδει το Βραβείο «Μάθημα Ζωής» στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο
Ελένη Προκοπίου-Μαρτίνου
Μαριάννα Σμπώκου
Τάκης Διαμαντόπουλος

Γιώργος και Άννα Νταλάρα
Άποψη Ομαδική Σκηνή
Η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου (Αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»), Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας και η παρουσιάστρια της εκδήλωσης των βραβείων κυρία Σία Κοσιώνη.
Σία Κοσιώνη με φορμάκι «Μαζί για το Παιδί»
Κυρία Μαριλένα Μηναϊδη (Αντιπρόεδρος του «ΧΑΡΑ» σωματείου μέλους της Ένωσης), η παρουσιάστρια των βραβείων, κυρία Σία Κοσιώνη, η κυρία Γιάννα Παναγιωτίδου (μέλος του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), η κυρία Έρρικα Οικονόμου (Ειδική Γραμματέα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»), κ. Χρήστος Μπαρτσόκας (Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί»), κυρία Βίκυ Θεοφανόγιαννη (Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού) και η κυρία Μίκα Παπάζογλου (Commercial Services Associate της εταιρείας Mylan Φαρμακευτική, αποκλειστικού χορηγού την εκδήλωσης των βραβείων), κυρία Τέσσα Αραβανή – Σαραντοπούλου (ταμίας του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), η Κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου (Αντιπρόεδρος του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), η κυρία Μάρθα Βερνίκου (μέλος του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), ο κ. Γιώργος Παπαδάκης (μέλος του ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), ο κύριος Ιωάννης Παπαδάτος (Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», σύμβουλος ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί»), η κυρία Άννα Ανδρεάδη (Γενική Γραμματέας του «Μαζί για το Παιδί»). Με τους βραβευόμενους (αριστερά προς τα δεξιά), Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Βραβείο «Μάθημα Ζωής» και κυρία Μαρία Παφλιωτέλλη-Τσούτσου, Βραβείο «Έργο Ζωής»
Η κυρία Έρρικα Οικονόμου (Ειδική Γραμματέας της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»), με την κυρία Μαρία Παφλιωτέλλη-Τσούτσου η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο «Έργο Ζωής»
Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Αλίκη Βεκρή, Αταλάντη Μαρτίνου
Γιώργος Παπαδάκης, Άννα Ανδρεάδη, Ηρώ Κόβα
Κλημεντίνη Βασιλοπούλου & Μαριλένα Μηναϊδη
Μαριάννα Σμπώκου-Χαρά Καίσαρη
Αλεξάνδρα Πάλλη, Νινέτα Βαφειά
Η κυρία Έρρικα Οικονόμου, Ειδική Γραμματέα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», με την κυρία Μαρία Παφλιωτέλλη-Τσούτσου η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο «Έργο Ζωής»

 

Χορηγοί, εθελοντές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι τιμήθηκαν από το Μαζί για το Παιδί

Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκαν χορηγοί, εθελοντές και δημοσιογράφοι που στήριξαν το έργο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μεταξύ των τιμώμενων ήταν και οι καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας και Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κα.Σία Κοσιώνη.

Το Μαζί για το Παιδί ευχαριστεί θερμά το «Δειπνοσοφιστήριον», το οποίο παρέθεσε δωρεάν cocktail για τους σκοπούς της εκδήλωσης.

Αποκλειστικός Χορηγός της εκδήλωσης είναι η MYLAN Φαρμακευτική.  

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

 

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:

Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: [email protected] | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.
About Magazinomou Staff 9914 Articles
Η ομάδα του magazinomou.gr