Γέρμα: Έρχεται στο θέατρο μικρό Μπρόντγουαιη

Η λέξη “yermo” είναι επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό “eremus”, που δεν είναι άλλο, από το ελληνικό “έρημος”, το οποίο -ενίοτε- προφέρεται “έρμος” και “γέρμος”. Ο τύπος του θηλυκού γένους του “yermo” είναι “yerma”. Από καθαρή σύμπτωση, η ισπανική λέξη “yerma” τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης “γέρμα”, η οποία σημαίνει “γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος”. Σε τούτο το δράμα, λοιπόν, η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.

Η υπόθεση του έργου

Σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της ΜΑΝΗΣ, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου, λόγω του ότι είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την οδηγήσουν στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει.
Η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάστασή της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος πρεσβεύει. Αυτό το βίαιο, τυφλό και αυτοκαταστροφικό ξέσπασμά της, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Γραμμένη το 1934, η «Γέρμα» αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, γνωστά και ως «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), στα οποία ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις των πατριαρχικών κοινωνιών, αποζητώντας την ελευθερία και την ισότητα. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία – μετάφραση Αλέξη Σολομού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΤΑΚΗΣ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ: -ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΟΒΑΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΤΑΚΗΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΣΙΜΩΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΛΑΤΑΚΗΣ

ΜΑΣΚΕΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΒΑΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΒΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παίζουν οι:

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑ (Γέρμα),

ΤΕΤΑ ΚΑΜΠΟΥΡΕΛΗ (Γρια),

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Σταυρος),

ΣΑΡΑ ΤΕΡΖΗ (Μαριω)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ (Μανωλης)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ (Χαρος)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΩΡΑ 21,00

ΕΝΑΡΞΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ 2023

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ viva.gr και στο ταμειο του θεατρου

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts

Προξενιό: Η Ιουλία με κενό βλέμμα, κρατώντας μια κούκλα της κόρης της δεν είναι σε θέση να εκφράσει όσα έχει βιώσει

Το Προξενιό της Ιουλίας: Το νέο συνταρακτικό trailer με ανατριχιαστικές σκηνές και χρώματα βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής, κυριολεκτικά κόβει την

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »