Γιατί περιέφεραν καθιστό στο θρόνο το νεκρό Μητροπολίτη;

Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει το θέμα με την περιφορά του νεκρού στους δρόμους της Λαμίας.

Η κηδεία, προκάλεσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον, γιατί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος και Θαυμακού Καλλίνικου, έγινε με όσα προβλέπουν οι Παλαιοημερολογίτες,(Εκκλησία Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών). Ο αοίδιμος Μητροπολίτης, δεν ήταν σε φέρετρο, αλλά στον μητροπολιτικό θρόνο που τον μετέφεραν ιερείς.

Η περιφορά του νεκρού είναι σύμφωνη με όσα προβλέπει παράδοση της Εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια άγνωστη στους πολλούς αλλά γνωστή διαδικασία στους κόλπους της εκκλησίας.

Όπως εξηγούν γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων στον Ελεύθερο Τύπο πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο εφαρμοζόταν λίγο πριν τη δεκαετία του ’50.

Τοποθετούσαν το σκήνωμα του αρχιερέα στο θρόνο του και στη συνέχεια το μετέφεραν καθιστό στο κοιμητήριο για την ταφή του. Με τον ίδιο τρόπο έγινε η κηδεία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου, το 1951 ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος ήταν καθιστός. Ακριβώς έτσι κηδεύτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος και ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts