Μάνος Ελευθερίου: Ένας μεγάλος ποιητής έφυγε από κοντά μας

Τα ξημερώματα της Κυριακής  άφησε την τελευταία του πνοή ο Μάνος Ελευθερίου σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς. Τις τελευταίες δύο μέρες του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος είχε στον ενεργητικό του πολλές ποιητικές συλλογές και διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου και έζησε τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής του, μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του.

Το 1955 ήταν μία χρονιά-σταθμός για τον ίδιο, καθώς γνώρισε τον Άγγελο Τερζάκη, που του συνέστησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής και μόλις έναν χρόνο αργότερα γράφηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Το 1960 άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα στα Ιωάννινα, όπου και υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Σε ηλικία μόλις 24 ετών, το 1962, δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός», με δικά του μάλιστα χρήματα. Ωστόσο, δεν γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια περίοδο, έγραψε στα Ιωάννινα και τους πρώτους του στίχους, μεταξύ των οποίων και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που μελοποιήθηκε αργότερα από τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον Οκτώβριο του 1963 άρχισε να εργάζεται για το «Reader’s Digest» όπου και έμεινε τελικά για δεκαέξι χρόνια. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, «Το διευθυντήριο» (1964) και «Η σφαγή» (1965) , που απέσπασαν πολύ διθυραμβικές κριτικές.

Το 1964 παρουσιάστηκε και στην ελληνική δισκογραφία, ενώ συνεργάστηκε με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή και το 1967 με τον Μίκη Θεοδωράκη , αλλά η συνεργασία τους διακόπηκε εξαιτίας της Δικτατορίας, με τα συγκεκριμένα τραγούδια να κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1970. Άλλες αξιόλογες συνεργασίες του είναι με τους Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Νταλάρα, Θανάση Γκαϊφύλλια, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Ζαμπέτα, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Γιώργο Χατζηνάσιο και Αντώνη Βαρδή.

Επίσης, είχε γράψει και εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια, ενώ επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα την Σύρο: Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.α. Μάλιστα, ασχολήθηκε και με την αρθρογραφία την δεκαετία του ‘90, ενώ έκανε και ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και 10 χρόνια αργότερα, το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων» που κέρδισε και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Τέλος, το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό από την Ακαδημία Αθηνών.

Σχόλια

Σχόλια

About Magazinomou Staff 5407 Articles
Η ομάδα του magazinomou.gr