Ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος είναι πρωταθλητής στην πισίνα αλλά και στη ζωή – «Θέλω να φτάσω στην κορυφή»

Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης αυτή την εβδομάδα στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας Νέων Ανδρών, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή στον τελικό τον 19χρονο Ασημάκη Σπηλιόπουλο, που πέτυχε 3 κομβικά γκολ. Μετά το τέλος του ματς το όνομα του Ασημάκη έγινε viral, αφού έγινε γνωστό ότι αγωνίζεται έχοντας σχεδόν ολική απώλεια ακοής, κάτι μοναδικό για το άθλημα του πόλο που έχει συνεχή σφυρίγματα.

Για το πώς ξεκίνησε το πόλο: «Ξεκίνησα το πόλο από πολύ μικρή ηλικία, περίπου 12-13 ετών. Σ’ αυτό το άθλημα με έφερε ο πατέρας μου ο οποίος ήταν και αυτός αθλητής πόλο και τώρα είναι προπονητής. Και η μητέρα μου ήταν πολύ καλή κολυμβήτρια με πολλές διακρίσεις. Συνδυάζω το πόλο με τη σχολή μου. Σπουδάζω στο Πολυτεχνείο ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών.».

Για την απώλεια ακοής: «Σε πολύ μικρή ηλικία άκουγα. Mέχρι 2-3 ετών άκουγα κανονικά. Αλλά μετά κάτι συνέβη, που δε γνωρίζουμε τι ήταν και ξαφνικά σταμάτησα να ακούω τελείως, αλλά ευτυχώς είχα μάθει να μιλάω. Δεν ακούω από 70- 90%. Παλαιότερα το ποσοστό ήταν πιο χαμηλό αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί.».

Για το αν σκέφτηκε πως η απώλεια ακοής θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο: «Με βοήθησε κιόλας περισσότερο! Στο να αναπτύξω τους άλλους τομείς του παιχνιδιού μου, στο να παρακολουθώ καλύτερα το παιχνίδι. Ναι μεν με δυσκολεύει στο να καταλαβαίνω κάποια σφυρίγματα των διαιτητών αλλά το έχω συνηθίσει, το έχω μάθει. Οι συμπαίκτες μου και ο προπονητής μου και γενικά όλος ο ΝΟΒ με βοηθάνε πάντα όπως μπορούν. Δεν υπάρχει ποτέ καμία διάκριση και έχω ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους συναθλητές μου οπότε δεν με έχει εμποδίσει πουθενά και καθόλου αυτό το… “πρόβλημα” που έχω.».

Για το πώς καταλαβαίνει στα σφυρίγματα: «Δεν έχω γνωρίσει άλλον αθλητή πόλο με απώλεια ακοής. Είναι όντως δύσκολο επειδή το πόλο έχει πολλά σφυρίγματα αλλά με τις κινήσεις που κάνουν οι διαιτητές μπορεί να μην ακούω τα σφυρίγματά τους αλλά να καταλαβαίνω τι γίνεται πάντοτε».

Για τα αθλητικά του όνειρα: «Θέλω να φτάσω στην κορυφή. Στην κορυφή. Εθνική ομάδα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Παγκόσμιο πρωτάθλημα… Ό,τι υπάρχει θέλω να το κατακτήσω!».

Για το αν το πόλο είναι το εθνικό μας σπορ: «Δυστυχώς για τον πολύ κόσμο το πόλο δεν είναι το εθνικό μας σπορ. Για εμένα θα έπρεπε όμως να έχει. Έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια συνεχόμενες επιτυχίες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Αντρικές, γυναικείες ομάδες… Όλο φέρνει επιτυχίες και αυτές είναι κάτι που στον απλό κόσμο που δεν παρακολουθεί τόσο τα ερασιτεχνικά αθλήματα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο».

Για το τι θα έλεγε σε ένα παιδί με απώλεια ακοής: «Σε ένα νέο παιδί που έχει επίσης ένα θέμα ακοής θα του έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν ακούς τόσο καλά. Άμα έχει θέληση και θάρρος μπορείς πανεύκολα να παραλείψεις αυτό το… «εμπόδιο» και αν βάλεις λίγη δύναμη μπορείς να καταφέρεις ότι θέλεις. Δε θα σε σταματήσει τίποτα.».

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts