Πένθος! Έφυγε από τη ζωή γνωστός σκηνοθέτης!

Ο σκηνοθέτης που σημάδεψε τα ‘70s, με το ανατρεπτικό ερωτικά και πολιτικά σινεμά του, o Ντούσαν Μακαβέγιεφ πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Γεννημένος στο Βελιγράδι το 1932 ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ βίωσε την γερμανική κατοχή και αγάπησε από νωρίς το σινεμά κάνοντας την πρώτη του μικρού μήκους ταινία όσο σπούδαζε ακόμη ψυχολογία. 

Η ανατρεπτική του διάθεση απέναντι στο σινεμά την πολιτική και την σεξουαλικότητα έγινε σαφής από πολύ νωρίς όταν σε μια από τις πρώτες μικρού του μήκους το «Μην Πιστεύεις σε Μνημεία» του 1958, οι λογοκριτές βρήκαν μια σκηνή αποπλάνησης ανάμεσα σε μια γυναίκα κι ένα άγαλμα τόσο ερωτική που απαγόρευσαν ολοκληρωτικά την προβολή της ταινίας.

Οι τρεις πρώτες ταινίες του, «Ο Ανθρωπος δεν Είναι Πουλί», «Ιστορία Αγάπης ή Η Υπόθεση του Χαμένου Τηλεφωνητή» και «Innocence Unprotected» του έφεραν την διεθνή αναγνώριση με την τελευταία να κερδίζει την Αργυρή Αρκτο στο 18ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στην Ελλάδα το γνωστότερο έργο του παραμένει το «Sweet movie» (1974) την μουσική του οποίου είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις. Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και η ανατρεπτική διάθεση της μεταπολίτευσης έκαναν την ταινία επιτυχία στην χώρα μας ακόμη κι αν λογοκρίθηκε ή απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες για τον τολμηρό χειρισμό της σεξουαλικότητας, την απεικόνιση ταμπού όπως η κοπροφιλία, η παιδική κακοποιήση, αλλά και την πολιτική της άποψη.

Τελευταία ταινία του είναι η «Danske piger viser alt» (ελεύθερη μετάφραση: Οι Δανέζες τα δείχνουν όλα) που παρουσιάστηκε το 1996 αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.

Oι ταινίες του παραμένουν χαρακτηριστικά δείγματα του γιουγκοσλαβικού Μαύρου Κύματος και ο ίδιος ένας δημιουργός που σημάδεψε το σινεμά της δεκαετίας του ’70.

Σχόλια

Σχόλια

About Magazinomou Staff 5872 Articles
Η ομάδα του magazinomou.gr