Η γνωστή Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα, καλεσμένη της εκπομπής Studio4 με παρουσιαστές την Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την παχυσαρκία. Η κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διαβήτη & Ενδοκρινολογίας στο Radcliffe Infirmary Oxford University. Έχει ειδικευθεί στην Παιδοενδοκρινολογία στο Νοσοκομείο Π & Α Κυριακού, καθώς επίσης και στην Ενδοκρινολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες θέτοντας την Ελλάδα σε υψηλή θέση στην κατάταξη παγκοσμίως με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Τα αίτια που την προκαλούν στην πλειοψηφία τους είναι, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η υπερβολική κατανάλωση τροφής. Μια ακόμα αιτία που εξετάζεται αρχικά σε παχύσαρκα άτομα είναι ο υποθυρεοειδισμός, κατά τον οποίο, ο θυροειδής υπολειτουργεί και το σώμα δεν καίει τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγε υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος. Στην χώρα μας, παρατηρείται επίσης, έλλειψη βιταμίνης D που επηρεάζει σημαντικά τον θυροειδή μας.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα που επιφέρει η παχυσαρκία στον οργανισμό μας, είναι αρχικά η ψυχολογική υγεία του ατόμου. Αισθάνεται μειονεκτικά για το βάρος του και την αδυναμία να χάσει τα κιλά του. Επίσης, συχνές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου είναι η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, η υπέρταση, αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης, η οστεοαρθρίτιδα και επιπτώσεις στην καρδιά, όπως εμφράγματα και καρδιαγγειακή νόσο. Έχει παρατηρηθεί πως η παχυσαρκία ευθύνεται και για την δημιουργία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη για τους άντρες, του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες και ο καρκίνος του εντέρου και στα δύο φύλα.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας μπορούν να επιτευχθούν αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες και προσθέτοντας υγιεινή διατροφή και άσκηση στην ζωή μας. Απευθυνόμαστε στον ενδοκρινολόγο μας ώστε να εξετάσουμε το ιστορικό μας για παθολογικά αίτια και τον θυροειδή μας. Σε σοβαρές περιπτώσεις παχύσαρκων ατόμων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά πάντα πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή για τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν και απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς είναι πολύ εύκολο κάποιος να εξαπατηθεί από τις ψευδείς διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής ή φαρμάκων που συμβάλλουν στην άμεση απώλεια βάρους.