H «πένα» της ερέθιζε την κυβέρνηση της Μάλτας, αφού είχε βγάλει στη φόρα σκάνδαλα διαφθοράς. Αμαυρώνοντας την εικόνα του πρωθυπουργού της πατρίδας της, η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια είχε αποδείξει την ανάμειξή του αλλά και συγγενών του στην πολύκροτη υπόθεση των «Panama Papers». Ασκώντας με τόλμη το δημοσιογραφικό της έργο, πλήρωσε ακριβά το τίμημα. Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει τη βάρβαρη δολοφονία της άτυχης δημοσιογράφου που είχε μπει στο στόχαστρο της μαλτέζικης κυβέρνησης κι έπεσε πιθανόν «θύμα» της ελευθερίας της έκφρασης. Άραγε, πίσω από την δολοφονία της κρύβονται πολιτικά κίνητρα;
Η κυβέρνηση της Μάλτας δεσμεύτηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που θυμίζει περιστατικά που συμβαίνουν σε καθεστώτα Πούτιν και Ερντογάν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μάλτας επεσήμανε ότι, ενώ υπάρχουν φήμες για πολιτικά κίνητρα, είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα της Μάλτας, η 53χρονη δημοσιογράφος είχε προσεγγίσει την αστυνομία και είχε ενημερώσει ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της 15 ημέρες πριν από τον θάνατό της, χωρίς όμως να δοθούν από το κανάλι περαιτέρω πληροφορίες. Αν και λίγα λεπτά πριν την δολοφονία της, είχε κάνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ότι η ζωή της κινδυνεύει, τελικά δεν γλύτωσε από αυτό που της επιφύλασσε η μοίρα.
Ο θάνατός της- τυχαίο;- έρχεται τέσσερις μήνες μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μουσκάτ, στις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο ίδιος.
Η 53χρονη δημοσιογράφος υποστήριζε ότι ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του εμπλέκονταν στο πολύκροτο σκάνδαλο των «Panama Papers». Αν και το προεδρικό ζεύγος της Μάλτας αρνήθηκε τις κατηγορίες, η δημοσιογράφος που διατηρούσε την προσωπική της ιστοσελίδα, είχε στο στόχαστρο και άλλους πολιτικούς, αποκαλώντας την πολιτική κατάσταση στη χώρα της «απεγνωσμένη».
Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας της, η Μαλτέζα μπλόγκερ και δημοσιογράφος, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, μητέρα τριών παιδιών, είχε βάλει το… λιθαράκι της για να οδηγηθεί η πατρίδα της σε πρόωρες εκλογές.
Μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της της έκοψε απότομα το νήμα της ζωής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, τον οποίο η δημοσιογράφος είχε κατηγορήσει για λάθος χειρισμούς σε ποικίλα θέματα, ήταν αυτός που ανακοίνωσε το θάνατό της.
«Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη επίθεση σε βάρος αυτού του ατόμου αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Μουσκάτ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Γκαλιζία ήταν σκληρή επικριτής μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, όπως ήταν και με άλλους. Μία τέτοια δολοφονική επίθεση δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση».
Ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Μουσκάτ, πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.
Φωτογραφία από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης
Η 53χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγα λεπτά αφότου έκλεισε τη πόρτα του σπιτιού της.
Μάλιστα, ένας από τους γιους της άκουσε τον θόρυβο που προκλήθηκε από την έκρηξη και βρήκε έξω έντρομος να δει τι γίνεται. Γύρω στις 15.00 το μεσημέρι χθες, τοπική ώρα, το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και τα συντρίμμια εκτινάχθηκαν σε ένα γειτονικό χωράφι.
Ποια ήταν η άτυχη δημοσιογράφος
Η 53χρονη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε αρκετά ΜΜΕ της Μάλτας. Στην πατρίδα της είχε γίνει «όνομα» από το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.
Στις αρχές Ιουνίου το «Εργατικό Κόμμα» του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού.Τις αποκαλύψεις αυτές είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η Ντάφνι.
Την περασμένη Άνοιξη,το περιοδικό «Politico» είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».
Περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Μάλτα για να θρηνήσουν τον θάνατό της