«Το καντηλάκι τους είναι ακόμη αναμμένο» – Παντούση – Στάνκογλου – Κακούρης μιλούν για το πραγματικό ναυάγιο

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον» απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση.

Αυτό όμως δεν ήταν πρόβλημα για το θηριώδες, για την εποχή του, επιβατηγό που είχε τη φήμη του πιο γρήγορου πλοίου στη γραμμή που συνέδεε τον Πειραιά με την Κρήτη.

Πέντε ώρες μετά τον απόπλου του, τα ξημερώματα της 8 ης Δεκεμβρίου, βυθιζόταν στα ανοιχτά τής νήσου Φαλκονέρας, καταδικάζοντας στο θάνατο 266 από τους επιβάτες του.

Το Mega Stories φιλοξένησε τον συγγραφέα του βιβλίου που είναι βασισμένη η σειρά, Το Ναυάγιο, καθώς και τους πρωταγωνιστές της σειράς και μιλούν για το πως το βιώνουν.

Σπύρος Πετρουλάκης


«Για μένα λειτούργησε αυτό το βιβλίο σαν φόρος τιμής σε αυτές τις γυναίκες που πάλεψαν να σώσουν τα παιδιά τους, πάλεψαν να σώσουν τη ζωή τους και τα κατάφεραν. Αφού λειτούργησα σαν Θεός – συγγραφέας έδωσα χάρη ζωής σε μια γυναίκα και ένα παιδί να μας πουν την ιστορία από τη δική τους πλευρά, με τα δικά τους μάτια. Και αυτή η ιστορία προέρχεται από την πατρίδα μου, από την πιο βαθιά πληγή της που ακόμα αιμορραγεί. Ήμουν 6 χρονών αλλά ίσως η πρώτη πληροφορία να είχε έρθει πιο πριν. Κάθε φορά που επισκεπτόμασταν μια θεία μου που είχε χάσει τον άντρα της και τον γιο της, είχε καντήλια μπροστά στις φωτογραφίες τους. Δεν το ξεπέρασε ποτέ! Για να γράψω την ιστορία έπρεπε να μπω στην ιστορία και να το βιώσω. Είναι σαν να το φτιάξω σαν ένα βίντεο και να το βλέπω. Είναι ένα ταξίδι που έχει μόνο χαρά, είναι ήρεμη θάλασσα αυτή».

Αναστασία Παντούση


«Είναι μεγάλο βάρος που καμία γυναίκα δεν σώθηκε και εγώ πρέπει να υποδυθώ την Ειρήνη που μετά από πολλές ώρες πάλης, σώθηκε. Τιμάω αυτές τις γυναίκες αλλά δεν υπάρχει δικαίωση. Άλλο η μυθοπλασία και άλλο η ζωή. Και στη ζωή είναι όλα πιο δύσκολα και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ στενάχωρο».

Γιάννης Στάνκογλου

«Πριν ξεκινήσω τα γυρίσματα ανακοίνωσα σε φίλους και γνωστούς ότι θα είμαι σε αυτό το πρότζεκτ, μου είπε μια φίλη μου που ζούσε στα Μανιάτικα, θυμάται τον Πειραιά να χτυπάνε οι καμπάνες, γυναίκες να κλαίνε, άνθρωποι να τρέχουν. Είναι δύσκολο γιατί κρατάς και έχεις την ευθύνη γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν γνωρίσει τους χαρακτήρες».

Γιώργος Χρυσοστόμου

«Από τη μία είναι συγκινητικό και από την άλλη λίγο φοβιστικό. Λες τώρα “γιατί να πάρω αυτή την ευθύνη; Να φέρω στη ζωή κάτι που έχει φύγει;”. Το σενάριο που πήραμε στα χέρια μας είναι βασισμένο σε ένα βιβλίο που είναι βασισμένο σε γεγονότα. Υπάρχει απόσταση! Κάπου στη μέση βρίσκεις μια χρυσή τομή, ψάχνεις πληροφορίες. Δεν είχα κάποια πληροφορία. Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το διαχειριστώ, θα είχα το βάρος της ευθύνης κάπως. Προτίμησα να μείνω παρθένος σε αυτό το κομμάτι».

Λεωνίδας Κακούρης

«Δίνει μια επιπλέον φόρτιση στις στιγμές σου όταν υποδύεσαι αυτούς τους χαρακτήρες που γνωρίζεις ότι ήταν αληθινά πρόσωπα, όπως η κόρη του Στελλή που βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σωθούν και είχε την τραγική μοίρα να την πάρει το Ηράκλειον μαζί του. Είναι καλό να κάνουμε αναφορά σε αυτά τα πρόσωπα. Γιατί όσο τα συζητάμε υπάρχουν, το καντηλάκι τους μένει ακόμη αναμμένο. Και όταν έχουν κάνει κάτι τόσο καλό για τους συνανθρώπους τους καλό θα είναι να τους μνημονεύουμε».

Δείτε τα βίντεο:

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts

Προξενιό: Η Ιουλία με κενό βλέμμα, κρατώντας μια κούκλα της κόρης της δεν είναι σε θέση να εκφράσει όσα έχει βιώσει

Το Προξενιό της Ιουλίας: Το νέο συνταρακτικό trailer με ανατριχιαστικές σκηνές και χρώματα βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής, κυριολεκτικά κόβει την

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »