Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την νέα φαρμακευτική ουσία, τιρζεπατίδη – Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα

Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα.

Ο νέος διπλός αγωνιστής με το όνομα τιρζεπατίδη (GLP1/GIP) πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στη χώρα μας. Εμφανίζει συνεργιστική δράση όσον αφορά την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη μεταβολική της δράση.

Με βάση τις παρούσες μελέτες φάνηκε να είναι ανώτερο όσο αφορά την απώλεια σωματικού βάρους έναντι των προηγούμενων σκευασμάτων. Συγκεκριμένα έως το 96% των συμμετεχόντων πέτυχαν μείωση του σωματικού βάρους >5% και έως 63% των ασθενών πέτυχαν μείωση σωματικού βάρους ≥20%.

Μέρος της μελέτης Surmount 4 ανέδειξε την συνεχή απώλεια βάρους με τιρζεπατίδη μετά τις 36 εβδομάδες της αρχικής μελέτης. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που συνέχισαν την αγωγή, συνέχισαν την απώλεια βάρους (5%) ~26% του αρχικού ΣΒ.

Μελέτη που ανέδειξε το επιστημονικό περιοδικό The New English Journal of Medicine συνέκρινε τη δραστική ικανότητα της σεμαγλουτίδης έναντι της επερχόμενης τιρζεπατίδης που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην ελληνική αγορά. Η μελέτη αφορούσε άτομα με ΣΔτ2 και αυξημένο σωματικό βάρος που δεν ήταν επαρκώς ρυθμισμένα.



Συγκεκριμένα η τιρζεπατίδη (5, 10 και 15 mg) φάνηκε ανώτερη της σεμαγλουτίδης (1,0 mg) όσο αφορά τη γλυκαιμική ρύθμιση της HbA1c σε όλες τις δόσεις. Ικανοποιητικά αποτελέσματα έδειξε και στην απώλεια βάρους, όπου η τιρζεπατίδη βρέθηκε και εδώ ανώτερη της σεμαγλουτίδης σε όλες τις δόσεις.

H τιρζεπατίδη έχει εγκριθεί επίσημα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), ενώ αναμένεται και η έγκρισή του φαρμάκου και στην Ευρώπη. Το φάρμακο προτείνεται συμπληρωματικά, με αλλαγή στον υγιεινοδιαιτητικό τρόπο ζωής (υποθερμιδική διατροφή και αυξημένη σωματική δραστηριότητα), ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts

Δέσποινα Μοιραράκη – Όλγα Κεφαλογιάννη: Ποζάρουν μαζί μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της υπουργού Τουρισμού να προχωρήσει στην αγορά δύο περσικών χαλιών για το γραφείο της αξίας 17.890 ευρώ

Η Avis γιορτάζει μια εποχή καινοτομίας! Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας Μέσα από ένα λαμπερό event,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »