Αν τα όρια μπορούσαν να πάρουν σχήμα και μια μορφή αυτή θα ήταν ένα ασανσέρ. Βέβαια, παρότι όλοι έχουμε την εικόνα του ασανσέρ ξεκάθαρη μέσα στο μυαλό μας ξεχνάμε ότι δε χρησιμοποιούμε όλοι ακριβώς το ίδιο! Άλλο είναι λίγο μικρό, αλλά λίγο πιο μεγάλο κι άλλο ανοίγει αυτόματα ενώ κάποιο άλλο με κανονική πόρτα. Με τον ίδιο τρόπο και τα όρια του καθενός ποικίλουν, πάντα όμως μέσα σε κάποιο πλαίσιο. Όταν κάποιος πλησιάσει πολύ κοντά σε αυτό πλαίσιο τεστάρει και τις αντοχές σου, οπότε και σε φτάνει στα όριά σου.
Όντας περίεργα πλάσματα, λοιπόν, αναρωτηθήκαμε πώς αντιδράτε όταν κάποιος πλησιάσει τόσο πολύ τα όριά σας και κινδυνεύετε να βγείτε εκτός εαυτού; Όπως κάθε ασανσέρ έχει και κουμπιά που σας οδηγήσουν στον αντίστοιχο όροφο έτσι κι εμείς σας δώσατε κάποιες επιλογές ως πιθανές αντιδράσεις που θα έπονταν της καταπάτησης των ορίων σας.
Οι περισσότεροι από εσάς, με ποσοστό 28.72%, δήλωσαν με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση ότι στην περίπτωση που κάποιος σας φτάσει στα όριά σας, τότε εσείς πατάτε ένα Χ είτε αυτό αφορά την παρούσα συζήτηση, είτε εν γένει στη σχέση σας μαζί τους. Εξαρτάται κάθε φορά απ’ την περίσταση και το πρόσωπο, γιατί αυτό που μπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού με ένα συγκεκριμένο άτομο μια χρονική στιγμή δε σημαίνει ότι θα συμβαίνει κάθε φορά με όλους τους ανθρώπους. Όπως και να έχει πάντως εσείς εμπιστεύεστε το συναίσθημά σας, οπότε και λειτουργείτε αναλόγως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όταν κάποιος σας φτάσει σε αυτό το σημείο το κουμπί που θα επιλέξετε είναι το Χ οπότε και τον στέλνετε προς την αντίστοιχη κατεύθυνση!
Μόλις 2 μονάδες χαμηλότερα απ’ το παραπάνω, με ποσοστό 26.74%, υπάρχει μια άλλη μερίδα πληθυσμού που επιλέγει αντί του Χ το stop ή αλλιώς pause, οπότε και συγκρατείτε περισσότερο μέχρι να ηρεμήσει. Εδώ δε θα έχουμε κάποια αυτόματη αντίδραση παρακινημένη απ’ το συναίσθημα, αλλά θα δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να καταλαγιάσει αυτή η εσωτερική αναταραχή για να προσεγγισθεί με περισσότερη ηρεμία και νηφαλιότητα η όλη κατάσταση. Θεωρείτε σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξετε πιο σφαιρικά τα πράγματα και να αντιδράσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Λίγο πιο κάτω, με σταθερή και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά των 2 μονάδων, με ποσοστό 24.62% υπάρχουν αυτοί που όταν φτάνουν στα όριά τους νιώθουν σαν να τους ρίχνει κανείς μέσα σε ένα φλεγόμενο καζάνι οπότε και το κουμπί που επιλέγεται στο ασανσέρ τους είναι της πυρκαγιάς· γι’ αυτούς μπορεί και αυτόματης ανάφλεξης! Γίνεται το μπαμ δηλαδή όταν ο δείκτης φτάσει στο κόκκινο όμως πολύ γρήγορα επανέρχεστε στα κανονικά σας επίπεδα, ηρεμείτε και μετά το ξεχνάτε. Είναι όλα της στιγμής για σας. Θα βγει αβίαστα ο θυμός από μέσα σας κι αυτό θα φροντίσετε να γίνει αισθητό κι απ’ τους γείτονες, αφού το ουρλιαχτό σας θα ακουστεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Κι αφού ξεθυμάνατε με τον τρόπο σας, έπειτα εξαφανίζετε ο τυφώνας που γεννήθηκε μέσα σας και μετά από λίγο επανέρχεστε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα!
Τελευταίοι, όμως καθόλου ιδρωμένοι έρχεστε εσείς που με ποσοστό 19.90% είστε τέρατα υπομονής, δείχνετε απίστευτη αντοχή στις εξωτερικές πιέσεις κι έτσι δε θα ιδρώσει και πολύ το αυτί σας. Δε θα αντιδράσετε απότομα, απόλυτα ή επηρεασμένοι απ’ το συναίσθημα που παροδικά θα σας κατακλύσει κάποια στιγμή. Επιδεικνύετε όλη αυτή την απαιτούμενη υπομονή με πρόσωπα και καταστάσεις, οπότε κι οι αντιδράσεις σας είναι μετρημένες και προσεκτικές.
Αυτή η ποικιλία που επιδείξατε μέσα απ’ τις απαντήσεις σας σε τέτοιου είδους ερωτήματα, αποδεικνύουν και τις διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι άνθρωποι ως προς τις αντιδράσεις τους σε ίδια ερεθίσματα και το γεγονός αυτό φέρνει και την ισορροπία στη ζωή.
Τα όρια, λοιπόν, όσο πλατιά ή στενά κι αν είναι για τον καθένα φαίνεται να έχουν αρκετό ενδιαφέρον να τα παρατηρεί κανείς μέσα απ’ τις αντιδράσεις μας στα λόγια ή στις συμπεριφορές άλλων.