Άγιος Παΐσιος: Η γιαγιά ΧατζηΧριστίνα εξηγεί τι σημαίνει το προσωνύμιο Χατζής

Η Σμαράγδα Σμυρναίου στο ρόλο της ΧατζηΧριστίνας της γιαγιάς του Αγίου Παϊσίου, στην ιστορική – βιογραφική σειρά δίνει για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήρια του πλούσιου ταλέντου της.
Η ηθοποιός μίλησε για τον ρόλο της στη σειρά του MEGA, Άγιος Παΐσιος, ενώ ανέφερε τι σημαίνει το προσωνύμιο Χατζής.

– Μιλήστε μας για τη ΧατζηΧριστίνα…

«Η ΧατζηΧριστίνα είναι η μητέρα του Προδρόμου και γιαγιά του Αγίου Παϊσίου. Έχασε τον άντρα της, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τη Δέσποινα και τον Πρόδρομο, όταν εκείνος ήταν 40 ετών. Είναι μία ευσεβής γυναίκα, γύρω στα 60. Εύστροφη, δυναμική, δραστήρια, άνθρωπος του θεού. Ζούσε σαν μοναχή με προσευχές, αγρυπνίες και νηστείες. Στο σπίτι της είχε και ένα ιδιωτικό εκκλησάκι, στο οποίο αποσυρόταν για να προσευχηθεί και να είναι κοντά στον θεό. Μάθαινε στα εγγόνια της προσευχές, τροπάρια αλλά και να ψάλλουν. Ήταν, άλλωστε, κομμάτι της καθημερινότητας τους. Έχει χιούμορ, εσωτερική δύναμη και στέκεται δίπλα τους. Είναι ήρεμη δύναμη. Η ΧατζηΧριστίνα είχε κάποια κρυμμένα χρήματα όταν ήρθαν οικογενειακώς στην Ελλάδα, τα οποία τους χρησίμευσαν για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς».

-Τι σημαίνει το προσωνύμιο Χατζής;

«Το προσωνύμιο Χατζής δίδεται εθιμοτυπικά σε όποιον πηγαίνει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους και βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό».

– Είναι το στήριγμα της οικογένειας η γιαγιά;

«Είναι σημαντικό μέλος της οικογένειας. Ο καθένας, όμως, έχει το δικό του ρόλο μέσα σε αυτήν και δεν επεμβαίνει στη ζωή του άλλου, υπάρχει δημοκρατία. Ζουν αρμονικά. Εκτιμάει πολύ τη νύφη της, την Ευλογία, πως την εκτιμάει και εκείνη. Στέκεται πάντα δίπλα τους. Συνοδοιπόρος στα δύσκολα και στα εύκολα. Ζουν στα Φάρασα. Μία χαράδρα, ένα φυσικό οχυρό, που περιβάλλεται από βουνά».

-Εκείνη βοήθησε τον Άγιο Παΐσιο στα πρώτα πνευματικά του βήματα;

«Βεβαίως, όπως και όλα τα παιδιά. Τους μαθαίνει προσευχές, καθώς και όλο το τελετουργικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μαζί με τη μητέρα του, την Ευλογία, στέκονται δίπλα του, συνοδοιπόροι σε αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι».

-Η γέννηση του Άγιου Παϊσίου συμπίπτει με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία;

«Ακριβώς. Ο Άγιος Παΐσιος βαφτίστηκε από το γέροντα Αρσένιο, επταήμερες μετά τη γέννηση του, στις 7 Αυγούστου. Ο πατέρας Αρσένιος του έδωσε το όνομα του. Λίγες ημέρες αργότερα, η οικογένεια του Αγίου Παϊσίου πήρε το δρόμο της προσφυγιάς».

– Η ΧατζηΧριστίνα με την οικογένεια της παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα.

«Μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους. Μέχρι την Κόνιτσα ο δρόμος ήταν γεμάτος αγκάθια. Αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες μέχρι να μπουν στο καράβι και να φτάσουν στην Ελλάδα», είπε στον Τηλεθεατή.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts