Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα sextortion μέσω διαδικτύου

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για τα κρούσματα σεξουαλικού εκβιασμού μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα, το κέντρο, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ ), τα κρούσματα του γνωστού και ως sextortion μέσω διαδικτύου, πληθαίνουν, με τα θύματα να είναι όλο και περισσότεροι ανήλικοι.

Οι ανήλικοι δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν με την κοινοποίηση προσωπικών τους δεδομένων, με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται πιο εύκολα.

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, από την αρχή του έτους έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015, ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε, ανήλθε στις 24. Παρόμοια, το έχει δεχτεί πολυάριθμες κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων σεξουαλικής εκβίασης.

Όπως τονίζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ο θύτης στις περισσότερες περιπτώσεις προσεγγίζει τα θύματά του μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Αφού πρώτα κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, τα πείθει να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις στην κάμερα του υπολογιστή τους και στη συνέχεια ζητάει , είτε χρήματα, είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, με αντάλλαγμα να μην δημοσιοποιήσει τα «στοιχεία» στο Διαδίκτυο.

Όπως επισημαίνεται, όταν κάποιο παιδί ή ενήλικας, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.

Το SaferInternet4Kids ζητά την προσοχή των γονιών στο θέμα. Τους συστήνει αφενός να δείχνουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο διαδίκτυο και αφετέρου να κάνουν μαζί τους συζητήσεις για την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

«Εάν πιστεύετε ότι εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας», επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts