Εκδήλωση ονοματοδοσίας του λιμανιού «Γιάννης Λάτσης» στο Κατάκολο

Σε μία σεμνή και απέριττη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η τελετή ονοματοδοσίας του λιμένος Κατακόλου σε «Λιμάνι Κατακόλου Γιάννης Σπ. Λάτσης». Στην τελετή παρευρέθη η Οικογένεια του αείμνηστου καπετάν Γιάννη Λάτση: η ερίτιμη σύζυγός του κα Εριέττα με τα παιδιά τους Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα καθώς και τα εγγόνια της, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Δήμαρχοι: Αμαλιάδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος, Αρχ. Ολυμπίας κ. Θ. Κοτζιάς, Εκρόσωποι Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπρόσωποι Επιστημονικών, Κοινωνικών, Επαγγελματικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ακολούθως η Οικογένεια Λάτση, ο τ. Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγ. Κουρουμπλής, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Λεων. Βαρουξής έκοψαν την κορδέλα κάτω από την πινακίδα που φέρει το όνομα του καπετάν Γιάννη Λάτση.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του πρ. Υπουργού κ. Παναγ. Κουρουμπλή, του Προέδρου Λιμενικού Ταμείου κ. Λεων. Βαρουξή, του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή και της κας Μαριάνας Λάτση.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατακόλου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε το μύθο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια. Ο Γιάννης Λάτσης απελευθέρωσε τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του, πήρε ρίσκο, και άνοιξε δρόμους. Οι προσφορές του σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι αμέτρητες.».

Ο κ. Λεων. Βαρουξής δήλωσε: «Η βαθιά του αγάπη για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της αλλά και για τον τόπο που τον γέννησε τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή. Η παρουσία των δικών του ανθρώπων αποδεικνύει ότι αυτή την αγάπη την πέρασε και στην οικογένεια του. Εκεί ψηλά που βρίσκεται θεωρώ ότι θα είναι σίγουρα ευχαριστημένος βλέποντα το λιμάνι του Κατακόλου να φέρει το όνομα του».

Ο Δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων: «Ο οραματικός νους του, το δημιουργικό πνεύμα και η ατσάλινη θέλησή του, τον ανέδειξαν στην κορυφή του κόσμου.. Ευπατρίδης, Πυργολάτρης, ανεξίκακος, μα πάνω απ’ όλα Έλληνας.. Κρατούσε στην καρδιά του το Κατάκολο σαν φυλαχτό. Ποτέ δεν απαρνήθηκε την καταγωγή του.  Λάτρευε τους συγχωριανούς του και το έδειχνε συχνά. Η μορφή του καπετάν-Γιάννη Λάτση, είναι στην ψυχή μας και στη ζωή αυτού του τόπου. Το «Νεράιδα» είναι εδώ. Ο Καπετάνιος γύρισε για να μείνει στους αιώνες η μνήμη του ΑΘΑΝΑΤΗ και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται θρύλος!!»

Ο κ. Δήμαρχος μετά την ομιλία του, παρέδωσε το «Χρυσό κλειδί» της πόλης στην κα Μαριάννα Λάτση ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την διαχρονική προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος και της Οικογένειας Λάτση στο Δήμο καθώς και μικρά αναμνηστικά του Δήμου σε όλα τα μέλη της Οικογένειας.

Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Λάτση, ανέφερε, μεταξύ άλλων:  «“108 χρόνια, μετά την γέννηση του πατέρα μου και 15 χρονια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η ελληνική πολιτεία τον τιμά, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατάκολου. Εκείνο το παιδί της πάμπτωχης οικογένειας που όργωνε αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε εμείς τώρα, ως μαθητής πουλούσε αγγινάρες στα διαλείμματα, δούλεψε ως αχθοφόρος και ξεναγός, είναι ο ίδιος στον οποίο γίνεται σήμερα αυτή η ύψιστη τιμή. Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθους για δημιουργία; Μάλλον όλα αυτά μαζί…

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι απλά, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν παρών για όλους όσους είχαν ανάγκη. Είτε ήταν η πατρίδα είτε ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts