Η Μάγισσα: Τι είναι ο «θεσμός της σύγκριας» που θα μάθουμε μέσα από τη σειρά;

Η Μάγισσα: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς του ΑΝΤ1, η οποία θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο.

Οι Λασκαραίοι και οι Γερακάρηδες έχουν ήδη αναλάβει δράση κι ετοιμάζονται να μας καταπλήξουν με τη συγκλονιστική ιστορία τους.

Δύο πολύ ισχυρές οικογένειες της Μάνης. Μια έχθρα που κρατά χρόνια. Μια ένωση που γίνεται για χάρη της Επανάστασης. Μια ιστορία που καθηλώνει… Οι σεναριογράφοι Μελίνα Τσομπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης, μετά τις «Άγριες μέλισσες», συνεργάζονται ξανά με τον Λευτέρη Χαρίτου και αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις την επόμενη σεζόν!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Μάνη του 1817 θα μας ταξιδέψει η σειρά, στην εποχή που οι Έλληνες προετοιμάζονταν για την Επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται δύο ισχυρές οικογένειες, οι Λασκαραίοι και οι Γερακάρηδες, τις οποίες χωρίζει μια μακροχρόνια βεντέτα. Οι ανάγκες όμως της εποχής οδηγούν τα μέλη της στην απόφαση να κάνουν ανακωχή και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον επαναστατικό αγώνα. Η συμφιλίωση επισφραγίζεται με το γάμο των παιδιών τους ενώ στη συνέχεια έρχεται στον κόσμο το πρώτο τους εγγόνι. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, το μωρό εξαφανίζεται και η υπηρέτρια το βρίσκει νεκρό στο ποτάμι… Όλοι κατηγορούν εκείνη για το θάνατό του, με την αιτιολογία ότι είναι μάγισσα, ενώ το τραγικό αυτό γεγονός φέρνει και πάλι αντιμέτωπες τις δύο οικογένειες. Οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι τραγικές για τη μοίρα των ηρώων…

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βασικοί χώροι των γυρισμάτων είναι ο πύργος Μούρτζινου, ένα εντυπωσιακό αμυντικό μανιάτικο συγκροτημάτων νεότερων χρόνων, στην Καρδαμύλη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα αξιόλογο μουσείο για τη Μάνη και το κτήμα Νάσιουστζικ, ενώ κάποιες σκηνές γυρίστηκαν και στο ακρωτήριο Ταίναρο. Οι εξωτερικές σκηνές στη Μάνη έχουν γυριστεί ήδη και αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται τα γυρίσματα στην Αθήνα. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, το κτήμα Νάσιουστζικ έχει διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες της σειράς:

«Έχουμε καλύψει πισίνες και γκαζόν και έχουμε χτίσει ένα τεράστιο κάστρο, 8-9 μέτρα ύψος, με πολεμίστρες, κατασκευασμένο από ειδική πέτρα, που ήρθε από τη Γερμανία. Φτιάξαμε δωμάτια, μπουντρούμια για βασανιστήρια, αποθήκες… Ουσιαστικά, φτιάξαμε τη Μάνη κάπου αλλού! Πρόκειται για ντεκόρ πανάκριβο, που έχει στοιχίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Έχουμε καράβια με πειρατές, μάχες, πτώσεις από ψηλά και φυσικά ειδικά εφέ! Για να ολοκληρωθεί το κάθε επεισόδιο χρειαζόμαστε 5 μέρες. Και ακολουθείτο μοντάζ». Η σειρά θα προβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα και συνολικά θα γυριστούν 60 επεισόδια, με το ενδεχόμενο ο ΑΝΤ1 να δώσει το πράσινο φως και για δεύτερη σεζόν να είναι πάντα ανοιχτό.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΑΣ

Μέσα από τη σειρά θα μάθουμε και για το θεσμό της σύγκριας. Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο που συναντάται στη Μάνη από τα μέσα του 17ου αιώνα, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη κάθε μανιάτικης πάτριάς να αυξήσει τη δύναμή της μέσω της γέννησης αρσενικών παιδιών. Έτσι, εάν η πρώτη σύζυγος ενός Μανιάτη δεν έκανε παιδιά ή γεννούσε μόνο θηλυκά, τότε ο άντρας είχε το δικαίωμα να πάρει μια δεύτερη σύζυγο και να τη φέρει στο σπίτι, χωρίς να έχει χωρίσει την πρώτη, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η πάτριά και χαθεί το όνομα της οικογένειας. Η καινούργια γυναίκά έπρεπε να είναι νέα και όμορφη για να κάνει όμορφα και δυνατά παιδιά.. Αυτό που πρόσεχαν, επίσης, πολύ ήταν το σόι της γυναίκας να έχει αποκτήσει αρκετά αρσενικά, μια και πίστευαν πολύ στην κληρονομικότητα. Συνήθως, η κοπέλα αυτή καταγόταν από κατώτερη οικογένεια και ο άντρας που την έπαιρνε στο σπίτι του έδινε στους δικούς της χρήματα, κτήματα ή υπόσχονταν την αποκατάσταση κάποιων μελών της, ανάλογα με τη συμφωνία που είχε γίνει.

Η νόμιμη σύζυγος ήταν αναγκασμένη να συμβιώνει με την καινούργια, αλλά παρέμενε πάντα η οικοδέσποινα του σπιτιού και είχε περισσότερα προνόμια. Η καινούργια γυναίκα όφειλε να τη σέβεται και να την υπηρετεί. Επίσης, δεν εμφανιζόταν ποτέ δημόσια μαζί με την πρώτη, δεν μπορούσε να κάτσει μαζί της στο τραπέζι για φαγητό και είχε ξεχωριστό χώρο για να υποδέχεται τους συγγενείς της. Όλα αυτά βέβαια μπορούσαν να αλλάξουν, αφού στην περίπτωση που η καινούργια γυναίκα έκανε πολλά αρσενικά παιδιά, τότε είχε και το πάνω χέρι. Σε κάποιες περιπτώσεις, η νόμιμη σύζυγος υιοθετούσε το παιδί της δεύτερης γυναίκας που έμπαινε στο σπίτι ή το βάφτιζε και εκείνο αποκαλούσε και τις δύο «μητέρα». Τέλος, στην περίπτωση που η δεύτερη δεν αποκτούσε παιδιά, τότε μετά το θάνατο του άντρα, η πρώτη σύζυγος μπορούσε να τη διώξει από το σπίτι. Ο θεσμός της σύγκριας έπαψε να υπάρχει από τα μέσα του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα από το 1930.

Δες κι αυτό:

Πηγή Τηλεθεατής

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts