Καίτη Γκρέυ: Το πάρτι για τα 99 της χρόνια, η υιοθεσία της, το βιογραφικό, η καταγωγή και το πραγματικό της όνομα

H Καίτη Γκρέυ είχε τα γενέθλιά της και στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη βρέθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι εκλεκτοί φίλοι της για να τα γιορτάσουν.

Στο γλέντι ήταν η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φίλου της Καίτης Γκρέυ, Γιάννη Παπαϊωάννου, Χρύσα, η Γιώτα Γιάννα η οποία έπαιξε με τη φυσαρμόνικά της τραγούδι αφιερωμένο στην καλύτερη φίλη της και ο δημοσιογράφος, Νίκος Νικόλιζας ο οποίος κατέγραψε τα πάντα και είδαμε ένα ιστορικό βίντεο με την σπουδαία ερμηνεύτρια.

«Με την Καίτη έχουμε ζήσει τόσο ωραίες και μεγάλες στιγμές, που θα πρέπει να γράψω βιβλίο για να τις απαριθμήσω. Η Καίτη ήταν κοντά μας και στα δύσκολα και στα εύκολα. Και κάποια στιγμή είχε απλώσει τις φτερούγες της πάνω από την οικογένειά μας, σαν άγγελος» είπε η Χρύσα Παπαϊωάννου στην εφημερίδα, Espresso.

Η Γιώτα Γιάννα αποκάλυψε στον δημοσιογράφο: «Είναι αλήθεια αυτό και περίμενα να το πεις. Η Γκρέυ με έβαλε πρώτη στο πάλκο και κάθισα μαζί με όλες τις φίρμες εκείνης της εποχής. Η Καίτη δεν υπολόγιζε τίποτα αν σε πίστευε. Ηταν η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού. Εσπαγαν οι πόρτες για να την ακούσουν».

Και ενώ οι οργανοπαίκτες Χρήστος Βυδινιώτης και Μάριος Μαυριανός έχουν αρχίσει να κάνουν πρόβες στα τραγούδια της Καίτης Γκρέυ, την παρέα των τραγουδιστών συμπληρώνει η Σοφία Παπάζογλου, με την οποία η Καίτη Γκρέυ έχει έρθει κοντά τα τελευταία χρόνια.

Η τούρτα που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μπακαλόγλου, λάτρης της μεγάλης ερμηνεύτριας

Η κάμερα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», που βρέθηκε στα γενέθλια της μεγάλης ερμηνεύτριας, απέσπασε δηλώσεις της Γκρέυ.

Η ίδια, συγκινημένη μπροστά στην κάμερα, ευχαρίστησε όλο τον ελληνικό λαό για την αγάπη που της έδειξε όλα αυτά τα χρόνια: «Η πατρίδα αυτή μου χάρισε πολλές χαρές. Ο λαός αυτός με αγάπησε και με σεβάστηκε. Του είμαι ευγνώμων», η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητα.

Η Καίτη Γκρέυ (πραγματικό όνομα: Αθανασία Γκιζίλη, (Μυτιληνιοί Σάμου, 14 Μαΐου 1924) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού.

Η Καίτη Γκρέυ γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και έχει τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη “Το μαράζι”. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.

Η Γκρέυ γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και έχει τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη “Το μαράζι”. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.

Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.

Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ριτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας,Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκεινος και Εκείνος.

Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής.

Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα. Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη. Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξολοκλήρου μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο ενώ το τραγούδι των τίτλων “Εγώ σε νίκησα ζωή” με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δε βγήκε ποτέ στη δισκογραφία. Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο Έτσι όπως τα έζησα.

Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Προσωπική ζωή

Παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία. Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.

Παντρεύτηκε δύο φορές: με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950-2021), και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.

Κατοικεί μόνιμα στη Νέα Σμύρνη.

Τραγούδια

Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια που ερμήνευσε είναι:

  • “Το μαράζι”
  • “Το βουνό”
  • “Πήρα την στράτα και έρχομαι”
  • “Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια”
  • “Άνοιξε άνοιξε”
  • “Καλέ μάνα δεν μπορώ”
  • “Θα κλάψω σήμερα”
  • “Μάγκικο τα δυο σου μάτια”
  • “Αγγελοκαμωμένη”
  • “Ποτέ τη μάνα μην πικραίνεις”
  • “Θέλω να είναι Κυριακή”
  • “Τα ξένα χέρια”
  • “Το πες και τό ‘κανες”
  • “Άναψε το τσιγάρο”
  • ” Μια γυναίκα μόνο ξέρει”
  • “Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω”

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts