Λουκιανός Κηλαηδόνης: Θλίψη και στον πολιτικό κόσμο για την απώλεια του τραγουδοποιού

Την οδύνη τους για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 74 ετών, εκφράζουν πρόσωπα του πολιτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε: «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους.
Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του».

«Φεύγοντας από το briefing, με βρήκαν τα νέα… Αντίο Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Εις μνήμην, ο κ. Τζανακόπουλους συνόδευσε την ανάρτηση του με το βίντεο του τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαηδόνη «ο ύμνος των μαύρων σκυλιών».

Ανάρτηση για την απώλεια του Λουκιανού Κελαηδόνη έκανε στο facebook ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σαν καλλιτέχνης σημάδεψε με τα τραγούδια του μια ολόκληρη εποχή. Σαν άνθρωπος θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας για τη ζεστασιά, το χαμόγελο και το μοναδικό του χιούμορ. Καλό παράδεισο Λουκιανέ», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε σήμερα το πρωί αφήνοντας πίσω του μουσικές και τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να συντροφεύουν πολλές ακόμη.
Γεννημένος το 1943 στην Κυψέλη, ο Λουκιανός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τη μουσική και τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας». Από τότε θα ξεκινήσει μια καλλιτεχνική πορεία ως τραγουδοποιός, άλλοτε σε στίχους δικούς του και άλλοτε με σπουδαίους συνεργάτες (Ν. Γκάτσος, Γ. Νεγρεπόντης). Θα γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο (συνεργάζεται για 10 χρόνια με το Ελεύθερο Θέατρο-Ελεύθερη Σκηνή και αργότερα με το Θεσσαλικό, γράφει μουσική για τους «Κυνηγούς» και τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» του Παντελή Βούλγαρη, για τους «Αθηναίους» του Βασίλη Αλεξάκη), ακόμη και μουσική για μια υποθετική ταινία νουάρ, το «Media luz». Παιδί της πόλης και εκπρόσωπος μιας γενιάς που έζησε την ερωτική απελευθέρωση, που αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και γιόρτασε τη μεταπολίτευση, ο Λουκιανός θα μένει πάντα στη μνήμη μας για τις μεγάλες συναυλίες του, με πρώτο το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» του 1983, που δίκαια χαρακτηρίστηκε το «ελληνικό Γούντστοκ». Πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Κηλαηδόνης φέρνει μια εντελώς νέα αντίληψη για τις συναυλίες, εγκαταλείποντας τα γήπεδα και τις θεατρικές σκηνές για χάρη πιο φυσικών χώρων, εμπλουτίζοντάς τες με θεατρικά και εικαστικά στοιχεία, μετατρέποντάς τες σε αληθινές γιορτές του «μαζί», της ξένοιαστης αλλά και νοσταλγικής και μελαγχολικής αστικής ζωής.
Ο Λουκιανός της Βουλιαγμένης, του Λυκαβηττού, των θερινών σινεμά, της Φωκίωνος Νέγρη, των κακών παιδιών, του Μικρού ήρωα, δεν είναι πια μαζί μας, τα τραγούδια του όμως θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού του συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, του ευγενικού και τρυφερού ανθρώπου που υπήρξε ο Λουκιανός και εκφράζουν τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις κόρες τους και τους οικείους του».

«Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά πράγματα της χώρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή, την οποία τόσο υπέροχα ύμνησε με τις μουσικές και τα τραγούδια του. Ο “φτωχός και μόνος καουμπόι” που έγραψε τα “Μικροαστικά”, τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς για μία ολόκληρη γενιά σε άλλες δύσκολες εποχές, που έγραψε “τραγούδια για κακά παιδιά”, που συνιστούσε “ψυχραιμία παιδιά”, έκανε τη μοιραία “χαμηλή πτήση” του, προκαλώντας μας μεγάλη, ανείπωτη θλίψη»,  δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων εκείνων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν για τα πολύ όμορφα τραγούδια του», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου και κατέληξε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Άννα Βαγενά και την οικογένειά του».

«Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως επίσης στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγο του Άννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με βαθιά θλίψη «τον μικρό ήρωα που μεγάλωσε πολλές γενιές. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε πολύ σημαντικός συνθέτης, με πολιτική στάση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τα τραγούδια του. Με τη μουσική του και με συναυλίες που σημάδεψαν την εποχή συντρόφευσε για χρόνια όλους εμάς και ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς στη συνέχεια. Η παρουσία του θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στη σκέψη και στην καρδιά μας».

 

 

Πηγή

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts