Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολύμορφης έκθεσης μνήμης και τιμής από το «Δε Λησμονώ» στο «Δε ξεχνώ».

Το ίδρυμα «Δε Λησμονώ» στα εγκαίνια της έκθεσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γενοκτονία των Ποντίων και την εισβολή στην Κύπρο Tην Τετάρτη το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο του Συντάγματος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολύμορφης έκθεσης μνήμης και τιμής από το «Δε Λησμονώ» στο «Δε ξεχνώ».

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης Συκεών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και το Ίδρυμα «Δε Λησμονώ – Γεώργιος Καραμάνος». Την ημέρα εγκαινίασαν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Με τη φράση: «Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή υπηρετούν τη μνήμη και την ιστορία. Οι ιστορικές αναδρομές έχουν κοινή αναφορά: τη γενοκτονία από τους Τούρκους», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Φωτίου.

«Ο χώρος αυτός που βρισκόμαστε θα είναι ανοιχτός για όλους, μικρούς και μεγάλος. Η έκθεση αυτή προκαλεί πόνο σε όλους όσους περιμένουν μέχρι σήμερα να εντοπίσουν μικρά ή μεγάλα κομμάτια των δικών τους ανθρώπων,» ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Κενεβέζος. Με τη σειρά του στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του ιδρύματος «Δε Λησμονώ» κ. Γεώργιος Καραμάνος, ο οποίος μέσα από μια σύντομη τοποθέτηση πέρασε ένα δυνατό μήνυμα.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ένα απλό και συνάμα τόσο σπουδαίο πράγμα: Να φροντίσουμε να φέρνουμε τους νέους ανθρώπους κοντά στην ιστορία. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να λησμονούν αυτές τις φρικαλεότητες γιατί έχουν κοινό αίμα και είναι ελληνικό». O Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έκλεισε τους σημερινούς χαιρετισμούς δείχνοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε με τις φωτογραφίες των ηρώων – αγνοουμένων πολεμιστών.

«Με αυτό το δέντρο ΔΕ ΞΕΧΝΩ, ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΩ ούτε τον Πόντο, ούτε τη Σμύρνη, ούτε τη Κύπρο. Θα είναι αλίμονο για τον κόσμο εάν χαθεί ο ελληνισμός και για αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.» Την εκδήλωση στόλισαν με την παρουσία σύλλογοι παραδοσιακών χορών και τραγουδιστών που με περίσσια περηφάνια φροντίζουν να στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts