Το μουσικό έργο «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός» του Πασχάλη Τόνιου κυκλοφόρησε σε CD μετά την μεγάλη του επιτυχία στο Θέατρο Παλλάς

Το μουσικό έργο «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός» του συνθέτη-ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιου, που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2019 στην παρουσίασή του στο Θέατρο Παλλάς, πλέον κυκλοφορεί σε CD ηλεκτρονική μορφή.

Πρόκειται για μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του σατιρικού «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή, ο οποίος με το αιχμηρό και αυτοσαρκαστικό του χιούμορ παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρος και αφοπλιστικά αληθινός.

 Η μουσική σύνθεση  του Πασχάλη Τόνιου αποτελεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο αναδεικνύει την εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πριν από 130 και πλέον χρόνια ο Γεώργιος Σουρής ο οποίος έχει προταθεί 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στην παράσταση «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός»  τραγούδησαν (αλφαβητικά) οι ηθοποιοί :

Αλικάκη Μυρτώ, Βαλτινός Γρηγόρης, Βιδάλη Μαίρη, Βουτσάς Κώστας ,Ζουγανέλης Γιάννης, Καρρά Νικολέττα, Λογοθέτης Ηλίας, Λουδάρος Αντώνης, Μαγγίρα Μπέττυ, Μαρίνος Μιχάλης, Ματσούκα Δήμητρα, Μιχαηλίδης Ιεροκλής, Μπουρδούμης Αλέξανδρος, Πετράκης Παναγιώτης, Πολυχρονίδη Μαριάννα, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Τσακίρογλου Νικήτας, Χαϊκάλης Παύλος, Ψυχράμη Αντιγόνη και ΝίVo Βουρλιωτης ,στην παρουσίαση ο Δημήτρης Μακαλιάς.

«Ο λόγος  που με ώθησε να  μελοποιήσω τον Αριστοφανικό σατυρικό μας ποιητή Γεώργιο Σουρή ήταν αφ’ ενός, ο σεβασμός που αισθάνομαι για το ιστορικό αυτό πρόσωπο, και το σημαντικό και άκρως επίκαιρο στις μέρες μας ποιητικό του έργο γραμμένο με την αιχμηρή,  γενναία  και πνευματώδη του πένα , με το ιδιαίτερο και χαρισματικό αυτοσαρκαστικό του χιούμορ. Αφ’ ετέρου η κοινωνική ευθύνη που ένιωσα ως δημιουργός μελετώντας τον, αφού η διαχρονική ποίηση του Γεωργίου Σουρή (1853-1919) φωτίζει κριτικά τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποδίδεται μέσα από αληθινές ιστορίες συνδιαλλαγής των συντελεστών με το ελληνικό Δημόσιο του παρελθόντος, σε σύγκριση με το σήμερα.

Ο Γεώργιος Σουρής έταξε σωστά τη ζωή μέσα στο πνεύμα της ποιητικής Τέχνης, δεν αστόχησε, δεν αδίκησε, αλλά πρόσφερε τον σαρκαστικό μα και προφητικό του σπόρο για να θρέψει και να αφυπνίσει τους πατριώτες του, τους συνανθρώπους του. Αυτό το έργο του τρόχισε και φλόγωσε επίμονα τη συνείδησή μου. Πήρα λοιπόν το έργο του, το γραμμένο πάνω στον κυματισμό του χρόνου, το μελοποίησα με σεβασμό, και γίνομαι σήμερα κοινωνός του σε σας.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πασχάλης Τόνιος.          

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο :

Ο Πασχάλης Τόνιος  κατάγεται από τις Σέρρες και αριθμεί πολλά μουσικά έργα στο ενεργητικό του ως συνθέτης όπως : ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ,ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ,ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ,ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΣΥΓΝΩΜΗ,ΧΑΙΡΕ ΜΑΝΑ,ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ,ΤΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ, ΕΥΘΕΩΣ ,αλλά και ως ερμηνευτής όπως: ΤΑ ΛΑΙΚΟΤΡΟΠΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί και με τη σύνθεση για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης σε στίχους Ηλία Κατσούλη.

Το ρεπερτόριο του ως ερμηνευτή περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, Πνύκα ,Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Παλλάς, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής κα, ενώ έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, ενδεικτικά , Θεοδωράκης ,Milva , Μπιθικώτσης, Πλέσσας, Σπανός, Νταλάρας, Βιτάλη και άλλοι.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts