Το Survivor στη βουλή με ερώτηση βουλευτή

Μεγάλο θέμα έχει ανοίξει και στη Βουλή το Survivor. Ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος μεταξύ άλλων ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τα στοιχήματα που παίζονται με το Survivor και καταγγέλει ξέπλυμα χρήματος.

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ο οποίος αναφέρει τα εξής: 

Ερώτηση προς Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.
Θέμα: «“Survivor”: Πάμε στοίχημα ότι η βαρβαρότητα κερδίζει;
Θα μείνει απαθές το ΕΣΡ»;

Ενώ ακόμη δεν έχουμε φθάσει καν στην μέση με τις υποθέσεις διαφθοράς του ποδοσφαιρικού στοιχήματος με τα στημένα παιχνίδια, νέα «φυντάνια» ξεπηδούν με μοναδικό στόχο την απομύζηση των πενιχρών οικονομικών πόρων των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο ευαίσθητων όπως η νεολαία.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την παράνοια που έχει δημιουργηθεί με το τηλεπαιχνίδι «Survivor» (ο επιζήσας), όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, εκατομμύρια ευρώ παίζονται κάθε μέρα μέσω εταιριών στοιχήματος!
Κι ενώ τα εκατομμύρια ευρώ «πάνε κι έρχονται» στα χέρια στοιχηματικών εταιρειών και παικτών, έχουν ήδη εγερθεί τεράστια ζητήματα που έχουν σχέση με την «υφή» του παιχνιδιού και τα μηνύματα που εκπέμπει, τα οποία έχουν τύχει έντονης κριτικής.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρεται:
«Σήμερα το Survivor μάς διδάσκει ότι καμία ξεφτίλα, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς. Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας»
Ο αντίλογος αφορά το έργο των καθηγητών ώστε να δώσουν στα παιδιά τα κίνητρα να κάνουν κάτι άλλο, όπως πχ να διαβάσουν ένα βιβλίο, να μπουν στο διαδίκτυο και να ενημερωθούν για την ιστορία μας.
Μία άλλη άποψη συμπυκνώνεται ως εξής: Το survivor το ζούμε έτσι κι αλλιώς, αφού υπάρχουν παιδιά που πεινάνε στα σχολεία.
Το σκεπτικό που αναπτύσσει η Γ’ ΕΛΜΕ για να στηρίξει τις θέσεις της είναι το ακόλουθο:
Δεν πρόκειται για δασκαλίστικη γκρίνια που οι μαθητές «δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους» εκείνη την ώρα της προβολής. Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς κι απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . Γι αυτό έχουμε χρέος να τις στηλιτεύσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Το ΣΚΑΪ το κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, “αθλητικό παιχνίδι”, στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!

Σταδιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και ατόμων οδηγεί στην ανάδειξη του νικητή μέσω της απόρριψης των άλλων, της ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης (που εξιτάρει τους θεατές), του τελικού αποκλεισμού. «Όποιος μένει πίσω θα πρέπει να φτύνει αίμα», λέει μια παίκτρια.

Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τις αντοχές και τις συμπεριφορές των «μαχητών» συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε τηλεοπτικές/πολυεθνικές εταιρείες.

Με άλλα λόγια: ατομικισμός, προδοσία, αλληλοεξόντωση, απαξίωση των άλλων, κατάρρευση των ηττημένων, αποκλεισμός των αδύναμων…
Η τηλε-πραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας, ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Για την «επιβίωση του πιο προσαρμοσμένου» (survival of the fittest) μίλησε ο Δαρβίνος, όμως τόσο στον Άγιο Δομίνικο όσο και στον εργασιακό στίβο η καλή φόρμα, η fitness σε κάνει survivor, σε κάνει «απασχολήσιμο».
Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας.
Δεν είναι «απλά ένα παιχνίδι» είναι η επιβολή του βάρβαρου, παράλογου, παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας απ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα!
Λοιδορία, ρουφιανιά, προδοσία !
Πέρα από τις απόψεις που διατυπώνει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σοβαρή τηλεκριτική και άνθρωποι του πνεύματος είναι εξοργισμένοι με το “Survivor”, προεκτείνοντας τις απόψεις των καθηγητών.
Το “Survivor” είναι ένα χαμηλής αισθητικής και επιπέδου πρόγραμμα, που στόχο έχει να φυλακίσει οικειοθελώς σε μια ακτή 20 ανθρώπους και αφού τους υποσιτίσει συστηματικά και τους μετατρέψει σε πρωτόγονα πεινασμένα αγρίμια, να τους βάλει στη διαδικασία κανιβαλισμού της προσωπικότητας τους, μέσω λοιδορίας, ρουφιανιάς και προδοσίας μεταξύ τους, με έπαθλο μια μερίδα φαγητού μετά από κάθε αγώνισμα! Ο αρχιδολοπλόκος–νικητής θα λάβει ως έπαθλο 100.000 ευρώ «για το κατόρθωμα του» να ξεπαστρέψει συναισθηματικώς, ψυχικώς και φυσικώς από «το νησί» όλους τους υπολοίπους υποσιτιζόμενους ανταγωνιστές του!
Και φυσικά υπάρχει πάντα το επιχείρημα ότι αν θέλεις μπορείς να γυρίσεις κανάλι στο δέκτη σου. Αλλά αυτό είναι το επιχείρημα της διαπλοκής. Είναι το επιχείρημα όσων τους αρέσει ο «βιασμός» της ψυχής τους, όσων είναι παραδομένοι στη μοίρα τους. Όσοι όμως έχουν παιδιά γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Ξέρουν ότι ισοδυναμεί με διατάραξη της οικογενειακής ειρήνης σε κάθε σπίτι, αφού η συγκεκριμένη εκπομπή προβάλλεται στις 21.00’, ώρα που τα περισσότερα παιδιά είναι ακόμη ξύπνια. Έτσι εισβάλει η βία, ο φτηνός υλισμός και η ματαιοδοξία στις ζωές μας. Κατά δεκάδες οι καταγγελίες από γονείς και καθηγητές καταφθάνουν στο γραφείο μου, διαμαρτυρόμενοι για την ώρα προβολής, αλλά και για το επίπεδο και τα μηνύματα που η εκπομπή αυτή προβάλει σε μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και στους ενήλικους, αφού ως «ήρωες» προβάλλονται μητέρες και πατέρες-διαγωνιζόμενοι που άφησαν τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους για να ζήσουν «την περιπέτεια στο «νησί», και να γυρίσουν με τα 100 χιλιάρικα έχοντας στο μεταξύ «φάει» όλους τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους!
Μιλούμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα πραγματικά αντικοινωνικό που προάγει μόνο τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης και αντιθέτως με αυτό που λέγεται, κανένα απολύτως αίσθημα κοινωνικότητας και συνεργασίας παρά μόνο προσχηματικά, αφού στο τέλος κάθε εβδομάδας κάποιος πρέπει «να φαγωθεί» μέχρι ενός!
Πέραν όμως του γεγονότος ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας θα έπρεπε ήδη να έχει επέμβει για το αντικοινωνικό και απάνθρωπο concept του «παιχνιδιού» αυτού που δύναται υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις όπως νευρικό κλονισμό, υποσιτισμό, αυτοκτονία και εγκληματικές ενέργειες, ζήτημα μεγάλο γεννάται από την τεράστια υπόθεση του στοιχηματισμού στα λεγόμενα «αγωνίσματα» και στις ψηφοφορίες αποχώρησης των διαγωνιζόμενων.
Μιλούμε για την πιθανότητα διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτά της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες εκπομπές γυρίζονται σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου ο νόμος και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπολείπονται τραγικά των αναπτυγμένων κρατών, ωστόσο το αποτέλεσμα δηλαδή το τηλεοπτικό προϊόν προβάλλεται στην Ελλάδα, κατόπιν εντολής από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι και συνεπώς η Ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να επέμβει άμεσα.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ με ανακοίνωση του καθιστά σαφές προς όλους ότι η μαγνητοσκοπημένη προβολή κάθε επεισοδίου «καθιστά, ενδεχομένως, επισφαλή την έκβαση οποιουδήποτε στοιχηματισμού».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα. *

Διαβάστε επίσης:

Συγκινεί το βίντεο που ανέβασε η γυναίκα του Χανταμπάκη με τον γιο τους

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts