Σε μια λαμπερή τελετή, στο Ecali Club, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards για το 2019. 137 εστιατόρια από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ήπειρο και Θεσσαλία βραβεύτηκαν με αστέρια, ενώ απονεμήθηκαν και 17 μεγάλα βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 700 καλεσμένοι: εκπρόσωποι των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αναγνώστες κ.α. από όλη τη χώρα
Σε αυτή την τρίτη χρονιά τους τα FNL Best Restaurant Awards κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής, σε μια εποχή μάλιστα που η ανάγκη για έγκυρη πληροφορία είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά. Έδειξαν την δυναμική της αγοράς καθώς και τα αντανακλαστικά τους καθώς αρκετά εστιατόρια έχασαν αστέρι και πολύ περισσότερα κέρδισαν, ενώ από στις 17 κατηγορίες των μεγάλων βραβείων μόνο 5 νικητές ήταν ίδιοι με το 2018. Τα βραβεία πέτυχαν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που αφουγκράζεται και απαντά στα ερωτήματα του κοινού. Ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2019, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια, θα κυκλοφορήσει ένθετος στο περιοδικό Eat me, μαζί με το Έθνος της Κυριακής, στις 3 Μαρτίου, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και το περιεχόμενο του είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL.
Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας, FNL (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com), με κριτές μια εξαιρετική ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και life style influencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε από την σαμπάνια Moet & Chandon, το ουίσκι Chivas Regal Ultis, τα νερά Evian & Badoit, την μπίρα Stella Artois και τoν καφέ Taf.
Τη λαμπερή βραδιά παρουσίασε, με χιούμορ και το δικό του μοναδικό στυλ, ο Γιώργος Καπουτζίδης συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα απολαυστικό Food Party. Τέσσερα food corners στήθηκαν σε ολόκληρο το Ecali Club, το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ. Συγκεκριμένα, o Παναγιώτης Γιακαλής από το Patio και το Malabar επιμελήθηκε τον μπουφέ της Moet & Chandon , ο Γιάννης Μαρκαδάκης από το Papillon συνδύασε τις δημιουργίες του με το Chivas Ultis, o Σπύρος Λιάκος και ο Περικλής Κοσκινάς του Hoocut με την Stella Artois, ενώ ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης των Μεγάλη Βρεταννία & King George δημιούργησε τα γλυκά που συνδυάστηκαν με τους εκλεκτούς καφέδες Taf. Τέλος, το catering του Ecali Club και ο σεφ του Γιάννης Κεφαλληνός δημιούργησαν την υποδομή, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύπλοκο γαστρονομικό εγχείρημα.
Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο street food, ενώ φέτος προστέθηκε και η κατηγορία High-end Beach Restaurants που «γέννησαν» ουσιαστικά οι αξιοσημείωτες επιδόσεις κάποιων μυκονιάτικων εστιατορίων. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον καλύτερο pastry-chef, στους πιο επιδραστικούς chef καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.
Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Γιάννης Δεβετζόγλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρίστος Φίλιος.
Κύρια Χαρακτηριστικά των FNL Best Restaurant Awards 2019
Κλίμακα βαθμολογίας
- 1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο streetfood. Τα εστιατόρια με ένα αστέρι δεν είναι όλα συγκρίσιμα μεταξύ τους, ακριβώς επειδή ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του».
- 2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του είναι τόσο υψηλή που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
- 3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.
- 4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!
Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.
Κατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:
- Διεθνής υψηλή γαστρονομία
- Ελληνική υψηλή γαστρονομία
- Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
- Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα
- Modern Brasserie
- High-end Beach Restaurants
- Ευρωπαϊκές κουζίνες
- Fusion & ethnic κουζίνα
- Εστιατόριο για Κρέας
- Εστιατόριο για Ψάρι
- Street food
- Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018)
- Most Influential chef
- Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ (που φέτος δεν απονεμήθηκε)
- Βραβείο συνολικής προσφοράς
- Καλύτερη λίστα κρασιών
ΒΡΑΒΕΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Σπονδή Αθήνα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Alfredo`s, Regency Casino, Θεσσαλονίκη
Αρίστος, Κέρκυρα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
CTC, Αθήνα
Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Lycabettus Restaurant, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Premiere, Athenaeum Intercontinental, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
Τα εστιατόρια που κερδίζουν τρία αστέρια από την κατηγορία
Σπονδή, Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Etrusco, Κέρκυρα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Botrini’s, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Selene, Σαντορίνη
Τα εστιατόρια που κερδίζουν τρία αστέρια από την κατηγορία
Etrusco, Κέρκυρα
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Salonica, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Αθήρι, Αθήνα
Balcony, Αθήνα
Bill & Coo, Μύκονος
Black Rock, Santorini Secret Hotel, Σαντορίνη
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
Domaine Sigalas, Σαντορίνη
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
M-Eating, Μύκονος
Mikrasia, Katikies Santorini Hotel, Σαντορίνη
Pomo D`Oro, Κέρκυρα
Reeza, Rocabella Hotel, Μύκονος
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Thria, Θεσσαλονίκη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Aleria, Αθήνα
Ντομάτα, Sani Resort Μαρίνα, Χαλκιδική
Salonica, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Santoro, Grace Hotel, Σαντορίνη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
Tudor Hall, King George Palace Hotel, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Η Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική
Ο Θωμάς, Σκλήθρο
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μάνη Μάνη, Αθήνα
Μαριγούλα, Χαλκιδική
Μεζέν, Βόλος
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Selene Meze & Wine, Σαντορίνη
Σουσουράδα & Σγουρός Σκαντζόχοιρος, Χαλκιδική
Χάραμα, Νάουσα
MODERN BRASSERIE: Vezene, Αθήνα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Catch, Σαντορίνη
Clochard, Θεσσαλονίκη
Cookoovaya, Αθήνα
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη
Idol, Σαντορίνη
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Papillon, Αθήνα
Scala Vinoteca, Αθήνα
Φάρμα Μπράλου Εστιατόριο
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Vezene, Αθήνα
HIGH-END BEACH RESTAURANTS: Scorpios, Μύκονος
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Ammos, Sani Beach Hotel, Χαλκιδική
Jackie O’, Μύκονος
Nammos, Μύκονος
Principote, Μύκονος
SantAnna,Μύκονος
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Scorpios, Μύκονος
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ: L’ Audrion, Αθήνα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Ambrosia, Hyatt Regency Hotel, Θεσσαλονίκη
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
L’ Audrion, Αθήνα
(Το) Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Γευσοκράτορας, Πήλιο
GB Roof Garden, Grande Bretagne Hotel, Αθήνα
Giacomo, Αθήνα
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ: Matsuhisa Mykonos, Μύκονος
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Fuga, Αθήνα
Izakaya, Αθήνα
Katsu, Sani Resort Μαρίνα, Χαλκιδική
Ling Ling Hakkasan, Μύκονος
Mylos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Nikkei, Μύκονος
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
Mr. Pug, Μύκονος
Sushimou, Αθήνα
Ovac, Cavo Tagoo Hotel, Σαντορίνη
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ: Dry & Raw by Drakoulis, Αθήνα (Βούλα)
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Base Grill, Αθήνα
Beef Bar on the Coast, Μύκονος
Βεργιώτικο, Βέροια
Γίδι, Αθήνα
Dome Real Cuisine, Nikopolis Hotel, Θεσσαλονίκη
Dry & Raw by Drakoulis, Αθήνα (Βούλα)
Ο Κρητικός, Αθήνα
Telemachos Art Grill, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΨΑΡΙ: Τραβόλτα, Αθήνα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Αλέξης, Χαλκιδική
Δίχτυα, Σαντορίνη
Δουράμπεης, Αθήνα
Ιθάκη, Αθήνα
Μαρίνα, Χαλκιδική
Milos Estiatorio, Αθήνα
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Παπαϊωάννου, Αθήνα
Toulas Gastronomy Restaurant, Κέρκυρα
Τριζόνι, Χαλκιδική
Το Ψαράκι, Σαντορίνη
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
STREET-FOOD RESTAURANTS: Hoocut
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Baba Ghanoush, Αθήνα
Burger Joint, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Guarantee, Αθήνα
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Margherita Pizza Artigianale, Αθήνα
Pizza Posseli, Θεσσαλονίκη
Mr. Pug’s Canteen, Αθήνα
Tuk-Tuk Thai street food, Αθήνα
Zeibekiko, Αθήνα
NEWCOMERS: Parla, Αθήνα
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Birdman, Αθήνα
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
Eleonas by Fuga, Eagles Villas, Χαλκιδική
Frater & Soror, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Gaku Athens, Αθήνα
Juju, Divani Caravel Hotel, Αθήνα
Kamares by Spondi, Eagles Palace Hotel, Χαλκιδική
Kensho Psarrou, Kensho Psarrou Hotel, Μύκονος
Mare, Lichnos Beach Hotel, Πάργα
Μεζέν, Θεσσαλονίκη
Mikrasia, Katikies Mykonos, Μύκονος
Mr. Pug Athens, Αθήνα
La Veranda, La Residence Mykonos Hotel Suites, Μύκονος
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από την κατηγορία
Ovac, Cavo Tagoo, Μύκονος
Parla, Αθήνα
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΩΝ: Squirrel, Χαλκιδική
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ CHEF: κανείς δεν κερδίζει το βραβείο αυτό φέτος
BEST PASTRY-CHEF: Σπύρος Πεδιαδιτάκης, Σπονδή
MOST INFLUENTIAL CHEF: Βαγγέλης & Σπύρος Λιάκος, Base Grill / Hoocut / Cookoovaya / Τραβόλτα
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Διονύσης Κούκης