Ο γαμπρός του Ερντογάν στέλνει το Barbaros στην Κύπρο. Προκλήσεις χωρίς όρια

Ήταν δεδομένο και αναμενόμενο ότι από τη στιγμή που θα ξεκινούσαν οι έρευνες της κοινοπραξίας Total / ENI στην κυπριακή ΑΟΖ και στο “οικόπεδο 11” για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα προκαλούσε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Και ακριβώς αυτό κάνει.

Είτε με το να στέλνει δυο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο στην περιοχή, είτε να κάνει ασκήσεις στην περιοχή με πραγματικά πυρά, είτε με το να βγάζει μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις το υπουργείο των Εξωτερικών της, απειλώντας… θεούς και δαίμονες και λέγοντας πως θα πάρει μέτρα για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα (;) της!
Και δεν έμεινε εκεί. Τώρα, στέλνει και το γνωστό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros στην περιοχή της Μόρφου για να ξεκινήσει τις δικές του έρευνες. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος “τυχαίνει” να έχει παντρευτεί την κόρη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Μπαρμπαρός ξεκίνησε ήδη από το λιμάνι της Σινίφκης, μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αλμπαϊράκ πως η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εκδοθεί καμία Navtex σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

“Θέλουμε… Μόρφου”
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει μερικές ώρες πριν πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου. Μάλιστα, επικαλέστηκε τα “εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι «με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.
Παράλληλα, ο γαμπρός του Ερντογάν επέμεινε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Σχόλια

Σχόλια

About Magazinomou Staff 5259 Articles
Η ομάδα του magazinomou.gr