Τελομερή: Το κλειδί για να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου

H Έφη Ρομποτή Μαιευτήρας-Χειρ. Γυναικολόγος μας εξηγεί πως τα χρωμοσώματα περιέχουν το γενετικό μας υλικό (DNA). Τα τελομερή είναι τμήματα του γενετικού υλικού στο τέλος κάθε χρωμοσώματος. Η κύρια λειτουργία τους είναι να αποτρέψουν το «σπάσιμο» του χρωμοσώματος, όταν ένα κύτταρο διαιρείται. Γι’ αυτό τα τελομερή συγκρίνονται συχνά με τα πλαστικά καλύμματα στα άκρα των κορδονιών, που εμποδίζουν την γρήγορη φθορά τους.

Γιατί θα έπρεπε να μετρήσετε το μήκος των τελομερών σας;
Το μήκος των τελομερών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιοδείκτες για τη γήρανση του ανθρώπου δηλαδή μας φανερώνουν την βιολογική μας ηλικία. Τα τελομερή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης και συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο καλά «μεγαλώνετε»;
Η ανάλυση των τελομερών ενός ατόμου είναι εύκολη διαδικασία και κάνει τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας του:
1. Προβλέψιμο. Δείχνει την πιθανότητα να αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη αρρώστια.
2. Προληπτικό. Δίνεται η δυνατότητα για θεραπεία και αλλαγές του τρόπου ζωής πριν εμφανισθεί η πάθηση, εφόσον όταν εμφανισθεί μπορεί πλέον να είναι αργά.
3. Προσωποποιημένο. Έχουμε την σωστή θεραπεία, για τον σωστό ασθενή, την σωστή στιγμή.

Ο έλεγχος που έχει στην κατάσταση της υγείας του το ίδιο το άτομο, με την ενεργητική συμμετοχή του στη βελτίωση της είναι καθοριστικός.

Έφη Ρομποτή
Μαιευτήρας-Χειρ. Γυναικολόγος
www.efiroboti.com

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts