Νέα θεραπεία σκαφοειδούς θώρακα τώρα και στην Ελλάδα

Ο σκαφοειδής θώρακας ή pectus excavatum είναι μια δυσμορφία του θώρακα που χαρακτηρίζεται από διάμεσο ή πλευρικό βαθούλωμα του στέρνου. Ο σκαφοειδής θώρακας εμφανίζεται σε 1 – 2% του πληθυσμού. Είναι η πιο συχνή συγγενής θωρακική δυσμορφία με επίπτωση που κυμαίνεται από 1:300 έως 1:10.000 γεννήσεις. Όσον αφορά τις γυναίκες, ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφία ή ασυμμετρία του στήθους. Η επίδραση στην καρδιά ή/και στο αναπνευστικό σύστημα είναι μικρή έως ανύπαρκτη, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αποτελεί μια μάλλον ψυχολογική ενόχληση, ανεξάρτητα από την ηλικία. Επί του παρόντος, μόνο το 15% των ατόμων με σκαφοειδή θώρακα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Μια νέα χειρουργική προσέγγιση, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, εισάγεται τώρα και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, o διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής (MD, PD, PhD), σε συνεργασία με τον πρωτοπόρο της τεχνικής, καθηγητή Pr Jean-Pierre Chavoin (πρώην Προϊστάμενος του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης και πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Γαλλικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής),  εισάγει στην Ελλάδα το πρώτο κέντρο αριστείας για τη θεραπεία σκαφοειδούς θώρακα με εξατομικευμένα 3D ενθέματα.

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με εξατομικευμένα 3D ενθέματα

Τα τρισδιάστατα, εξατομικευμένα ενθέματα σιλικόνης σχεδιάζονται με υπολογιστή από μια ιατρική σάρωση και ταιριάζουν απόλυτα στην ανατομία του κάθε ασθενούς. Αποτελούν πρώτη επιλογή και ελάχιστα επεμβατική λύση για την αντιμετώπιση του σκαφοειδούς θώρακα.

Ο υποβοηθούμενος από υπολογιστή σχεδιασμός (Computer-aided designing, CAD) για εξατομικευμένες εμφυτεύσιμες προθέσεις παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα για τον ασθενή που πάσχει από σκαφοειδή θώρακα καθώς ταιριάζει απόλυτα στη θέση εμφύτευσης του δέκτη.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ενώ διαρκεί κατά μέσο όσο 1 ώρα και παρουσιάζει ελάχιστους κινδύνους. Ο χειρουργός προετοιμάζει τη θέση εμφύτευσης ανάλογα με το μέγεθος του εμφυτεύματος, αφού πραγματοποιήσει μια κάθετη τομή των 7 εκ κατά μήκος της διάμεσης γραμμής. Το εμφύτευμα τοποθετείται βαθιά μέσα στη θέση εμφύτευσης κάτω από τον μυ, έτσι ώστε να μην είναι καθόλου ορατό. Το κλείσιμο της τομής πραγματοποιείται σε 3 επίπεδα με απορροφήσιμα ενδοδερμικά ράμματα. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι 3 ημέρες το μέγιστο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ λιγότερο παρατεταμένη σε σχέση με τις πιο επεμβατικές παραδοσιακές τεχνικές (Ravitch ή Nuss), αφού χρειάζεται μόνο μία χειρουργική επέμβαση διάρκειας 1 ώρας, με νοσηλεία 1 έως 3 ημερών. Οι κίνδυνοι για μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι επίσης σημαντικά χαμηλότεροι.

Πλεονεκτήματα της Τεχνικής:

• Η τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται εύκολα. Τέλεια σταθερότητα με τοποθέτηση κάτω από τον μυ.

• Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα – τα άκρα της πρόθεσης δεν είναι ορατά.

• Μόνιμο εμφύτευμα: πολυμερισμένη σιλικόνη τελευταίας γενιάς (ελαστικό σιλικόνης, χωρίς σιλικονούχο τζελ).

• Χειρουργικές εκβάσεις με ελάχιστο πόνο: ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

• Δεν απαιτείται μετεγχειρητική περίθαλψη: τα ράμματα είναι απορροφήσιμα

• Οι κίνδυνοι εμφάνισης αιματώματος είναι μικροί: Δεν απαιτείται παροχέτευση, μόνο ένα επίθεμα για 8 ημέρες και ένας συμπιεστικός στηθόδεσμος που πρέπει να φοριέται για 1 μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

• Αναρρωτική άδεια για 15 ημέρες και αποχή από αθλητικές δραστηριότητες για μόνο 3 μήνες.

• Η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ λιγότερο παρατεταμένη σε σχέση με τις ορθοπεδικές τεχνικές (Ravitch ή Nuss): μόνο μία χειρουργική επέμβαση διάρκειας 1 ώρας, με νοσηλεία 1 έως 3 ημερών

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: www.perfect-blue.com  και www.anatomikmodeling.com/el

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts