Γυναικείοι χαρακτήρες, πραγματικοί αλλά και μυθοπλαστικοί, έρχονται ολοζώντανοι στο επίκεντρο της ΕΡΤ2 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, στις 22:00, μεταδίδεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος της σειράς ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο» στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως» και μια συγκλονιστική μαρτυρία κακοποίησης. Ανήμερα του εορτασμού, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις 20:00, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της σειράς ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο» αναδεικνύει τους κοινωνικούς αγώνες γυναικών. Στις 22:00, στο πολιτικό δράμα «Κυρία Σλόαν», η Τζέσικα Τσάστεϊν υποδύεται έναν άκρως δυναμικό και αποφασιστικό χαρακτήρα.
Αναλυτικά οι εκπομπές της ΕΡΤ2 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, στις 22:00
«Μια μέρα για όλο τον κόσμο: Από το σκοτάδι στο φως»
Μία ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι, καταγράφει η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου.
Όσο αυτονόητο κι αν φαίνεται σε όποιον βρίσκεται «έξω» από μία κατάσταση κάθε περιστατικό βίας να εγείρει άμεσα αντιδράσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι για το θύμα να ορθώσει ανάστημα. Ερωτήματα όπως «γιατί έμεινες», «γιατί δεν έτρεξες να καταγγείλεις», δεν μένουν αναπάντητα.
Ο συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής βίας δημιουργούν μία ύπουλη «ασθένεια» που σε κατατρώει χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητά της, παρά μόνο όταν τα συμπτώματα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Ο κακοποιητής γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η ενοχοποίηση του θύματος, η μετατόπιση της ευθύνης σ’ αυτό, και το εκμεταλλεύεται. Και όσο πιο «καλλιεργημένος» είναι, τόσο πιο αριστοτεχνικά φροντίζει να σκεπάζει τα ίχνη του, έτσι ώστε το θύμα να μην έχει «κάτι να δείξει» – ακόμη κι αν προχωρήσει σε καταγγελία.
Μία μάνα με δύο παιδιά, οικονομικά εξαρτημένη από τον σύζυγο, εντελώς αποκομμένη από οικογενειακό και φιλικό περίγυρο, δύσκολα κάνει το επόμενο βήμα. Η Α. το έκανε μόλις διάβασε τον νόμο. Μόλις έμαθε τα δικαιώματά της. «Τότε ένιωσα ξαφνικά πως κρατώ στα χέρια μου ένα Ευαγγέλιο», θα πει χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα, έρχονται από μόνα τους: οι άνθρωποι που θα σε υποστηρίξουν, οι δομές, το νομικό πλαίσιο, η ασφάλεια.
Αρκεί η κακοποιημένη γυναίκα να κάνει το πρώτο βήμα. Να μιλήσει. Τότε ο φόβος θα φύγει για να δώσει τη θέση του στην ελπίδα. Και στις λύσεις.
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις 20:00
«Μια μέρα για όλο τον κόσμο: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»
Το ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, τον σεβασμό. Που έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Ενταγμένες σ’ ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες.
Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, η Μαρία έκλαιγε. Μέχρι που η κόρη της έγινε 15 χρόνων –όσο ήταν η ίδια όταν ο αυστηρός πατέρας της την υποχρέωσε να «νοικοκυρευτεί», εγκαταλείποντας τη μαθητική ζωή– και την παρότρυνε να πάει μαζί της στο σχολείο. Το απωθημένο έγινε δύναμη. Κι όχι μόνο τελείωσε το σχολείο αλλά πέρασε και στο πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε με τα κοινά, έγινε επιχειρηματίας. Αυτονομήθηκε. Η ζωή της βρήκε επιτέλους νόημα.
Το «κλειδί» της μόρφωσης, άνοιξε πολλές πόρτες και στην εξαιρετικά επιτυχημένη σήμερα δικηγόρο, Μίνα. «Η μόνη ελευθερία είναι στα Γράμματα», έλεγε στην ίδια και στην αδελφή της η μάνα τους όταν ήταν παιδιά – κι ας μην είχε η ίδια μορφωθεί. Μέσα από μία διαδρομή με πολλούς σκοπέλους, η Μίνα κατάφερε να υπερνικήσει την αμφισβήτηση των ανδρών συναδέλφων της, να οικοδομήσει μία καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. «Όταν φτάνεις σ’ ένα σημείο, στέλνεις το ασανσέρ κάτω και δίνεις στις φωνές των καταπιεσμένων τον χώρο που τους αναλογεί, δίνεις το χέρι σου να βοηθήσεις τις αδελφές σου. Κι αν δεν το κάνεις, σε τίποτα δεν συνεισέφερε η πορεία σου στην κοινωνία, είσαι μηδενικής αξίας για τους άλλους», το μότο της.
Γυναίκες που φωτίζουν τον δρόμο και για τις υπόλοιπες. Που τους δείχνουν όχι μόνο πως τελικά υπάρχει τρόπος. Αλλά και πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις 22:00
«Κυρία Σλόαν» (Miss Sloane)
Η Ελίζαμπεθ Σλόαν, μια πανέξυπνη, δραστήρια και επιτυχημένη υπεύθυνη πολιτικής στρατηγικής, βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια του πολιτικού λόμπι της Ουάσιγκτον. Είναι περιζήτητη όχι μόνο για την ευφυΐα της αλλά και για το απαράμιλλο ταλέντο της και την επιθυμία της να κερδίζει με κάθε κόστος.
Ωστόσο, η κυρία Σλόαν θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό μάτι, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της: αρνείται να αναλάβει έναν πελάτη που θέλει να προωθήσει το lobbying των όπλων. Αποφασίζει να υποστηρίξει τον πολιτικό αγώνα για την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου κατά της αλόγιστης οπλοκατοχής στην Αμερική, απόφαση που τη φέρνει απέναντι στην πρώην εταιρεία-μεγαθήριο για την οποία εργαζόταν αλλά και στους περισσότερους Γερουσιαστές.
Οπλισμένη με τις περίφημες ικανότητές της και μία τεράστια θέληση να βγει νικήτρια, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τους δικούς της ανθρώπους, μαζί και την καριέρα της.
Η καλύτερη ταινία του Τζον Μάντεν («Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ») με ένα εξαίρετο καστ β’ ρόλων (Τζον Λίθγκοου, Μαρκ Στρονγκ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Σαμ Γουότερστον) και φυσικά την Τζέσικα Τσάστεϊν («Στα Χρόνια της Βίας», «Το Δέντρο της Ζωής»), η οποία επιβεβαιώνει το status της ως μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες των καιρών μας.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην κατηγορία δράμα (Τζέσικα Τσάστεϊν).