Εγκαίνια έκθεσης Ζωγραφικής – Γιώργος Κουβάκις «Selection/Επιλογή 1986-2017»

Με εξαιρετική επιτυχία εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουβάκι «SELECTION/ΕΠΙΛΟΓΗ 1986-2017» στην Evripides Art Gallery, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2017.

Τη λαμπερή βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου, γνωστοί εικαστικοί και ηθοποιοί, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, αγαπημένοι φίλοι του καλλιτέχνη, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι, που παρακολουθούν πιστά την πολυετή επιτυχημένη εικαστική διαδρομή του.

Ελευθερία και Παναγιώτης Αγγελόπουλος με τον Γιώργο Κουβάκι και την Βάσω Κουβάκη

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εκφραστική δεινότητα του Γιώργου Κουβάκι, που κινείται με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες αναζητήσεις, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Στέλλα Καραΐνδρου, Αγάπη Πολίτη, Μαρίνα Γιαβρόγλου

Τα περισσότερα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά, προσφέροντας την δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει την εξέλιξη της δουλειάς, τις επιρροές, τους συνεχείς πειραματισμούς στα υλικά, την τόλμη στις επικαλύψεις, την υποκειμενική αισθητική προσέγγιση και τους διαδοχικούς αυτοσχεδιασμούς του εικαστικού με την ιδιότυπη πλαστικότητα.

Άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, οι τρεις θεματικές ενότητες των έργων, αποκαλύπτουν τον πλουραλισμό της γραφής του Γιώργου Κουβάκι, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα της έκφρασης και το πλήθος των υπαινιγμών τους.

Δημήτρης Ρίζος, Κατερίνα Τερζοπούλου, Γιώργος Κουβάκις

Στην πρώτη ενότητα, ο καλλιτέχνης συνοψίζει μέσα σε συνθέσεις, εικόνες (Τοπία, Μορφές) θύμησης χωρίς ωραιοποίηση, εμβαθύνοντας στην μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης.

Έπονται οι κορμοί, της δεκαετίας του ’90 μια ενότητα- σταθμός στην εικαστική δημιουργία του Κουβάκι, στο πλαίσιο της οποίας, επιδεικνύει το αέναο παιχνίδι του μη παραστατικού με το παραστατικό, αλλά και την συνθετική του δεξιοτεχνία στις χαρακτηριστικά απέριττες συνθέσεις.

Στέλλα Καραΐνδρου, Φλωρίτα Σιγάλα

Από την αυστηρή γραμμικότητα των κορμών περνά την δεκαετία του 2000 σε μια μεγάλη και επίσης καθοριστική ενότητα έργων με σχεδιαστικές αποτυπώσεις περίτεχνων σχημάτων, εν είδει ιδεογράμματος, που ο ίδιος αποκαλεί «παιχνίδια» (LUD) από  την λατινική ορολογία ludus. (Συνεχίστε παρακάτω…)

Γιώργος Κουβάκις, Μαρίνα Γιαβρόγλου, Κώστας Ευριπίδης

Η Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη επισημαίνει στον κατάλογο, που συνοδεύει την έκθεση: «Τα εκφραστικά μέσα του Κουβάκι δεν περιορίζονται μόνον στη ζωγραφική σε καμβά και την πολυεπίπεδη χρήση των κολλημένων χαρτιών, αλλά περιλαμβάνουν ενίοτε και τη χρήση έτοιμων υλικών «objet trouvé», όπως οι λεπτές, αραχνούφαντες γάζες για τη δημιουργία μιας ομιχλώδους ατμόσφαιρας και μιας περίτεχνης υφής. Επίσης συχνά εκμεταλλεύεται ακόμα και το κάλυμμα των έργων από πλεξιγκλάς επιζωγραφίζοντας τη διάφανη επιφάνειά, ανάλογα με τις επιθυμητές αισθητικές ανάγκες για τη δημιουργία βάθους και επιπρόσθετης δυναμικής. Στις συνθέσεις του οι συμφωνίες και οι αντιθέσεις σχημάτων και όγκων, οι μορφικές οξύτητες, οι ποικίλες τεχνικές παρεμβάσεις και οι εννοιολογικοί υπαινιγμοί μεταβάλλονται συνεχώς και επαναπροσδιορίζονται σχηματίζοντας μια ιδιότυπη μεταφυσική πλαστικότητα. Ακόμα και τις απειροελάχιστες εικονογραφικές αναπαραστατικές αναφορές στη φυσική πραγματικότητα ο αντισυμβατικός κι ακούραστος καλλιτέχνης τις εγγράφει με έναν έντονο μη ρεαλιστικό χαρακτήρα, όπως την καταλυτική παρουσία του σκύλου του, αλλά και τις αινιγματικές  εικόνες ανθρώπινης μορφής εγκλωβισμένης σε κλειστές πύλες».

Ευγενία Κουβάκη, Λίνα Κυρατσού, Θανάσης Κυρατσούς
Στέλλα Καραΐνδρου, Λίνα Κυρατσού, Θανάσης Κυρατσούς, Μαρίνα Γιαβρόγλου
Μαρίνα Σφακιανάκη, Γιώργος Κουβάκις, Τζένη Μήτση
Στέλλα Καραΐνδρου, Λίνα Κυρατσού, Θανάσης Κυρατσούς, Μαρίνα Γιαβρόγλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, [email protected]

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 – 20.30

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.»

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts