Πήλιο: Πέθανε η Πία Χατζηνίκου – Εκπλήρωσε στόχους και επιθυμίες με την προσωπική της περιουσία

Πέθανε χθες η Πια Χατζηνίκου, «ψυχή» και δημιουργός του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγγελίνης – Χατζηνίκου» στο Χόρτο στο Πήλιο. Η εκλιπούσα υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης, αδελφή του παγκοσμίως γνωστού πιανίστα, δασκάλου και μαέστρου Γιώργου Χατζηνίκου. Η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη ταξίδεψε ανά την υφήλιο και επιμελήθηκε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που τα θέματά τους εστίαζαν στα εθνικά στοιχεία, τα έθιμα, και τη διαφορετικότητα ανάμεσα στις κουλτούρες. Εκείνη ήταν που οδήγησε πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης και η Ζουζού Νικολούδη με τα Χορικά, προς τη διεθνή αναγνώριση διοργανώνοντας παραστάσεις τους στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Πία Χατζηνίκου: Η ζωή της

Ηταν μια βαθιά καλλιεργημένη γυναίκα, μιλούσε ξένες γλώσσες και τα ενδιαφέροντά της κάλυπταν ευρύτατο πεδίο αντικειμένων. Εκείνο, όμως, που τη χαρακτήριζε ιδιαιτέρως ήταν μια αλάνθαστη εσωτερική πυξίδα προς την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία θεμελίων για τις νεότερες γενιές.

Αντιλαμβανόταν τις Τέχνες ως το απόλυτο μέσον επικοινωνίας των λαών και με αυτό το σκεπτικό το 1984 ίδρυσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου, το οποίο ανέλαβε τη διοργάνωση του θερινού Φεστιβάλ Χόρτου, στο παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου.

Για 33 συναπτά έτη το Φεστιβάλ Χόρτου έχει φιλοξενήσει ορχήστρες, θέατρο και χορό, εκθέσεις, παραδοσιακές ομάδες, παιδαγωγούς και μέντορες στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. Η επιθυμία της ήταν μέσω των εκδηλώσεων αυτών να φέρει σε επαφή τον τοπικό καλλιτεχνικό και μη κόσμο με κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, ώστε μαζί να ανακαλύψουν εκ νέου το γιατί είναι απαραίτητη η Τέχνη.

Όλα τα προαναφερθέντα τα πραγματοποίησε με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και ρευστοποιώντας την προσωπική της περιουσία.  Η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη κληροδοτεί στους μεταγενέστερους ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και την ευθύνη να συνεχίσουν να αντιλαμβάνονται τις τέχνες ως τον πυρήνα της εκπαίδευσης, αλλά και της επικοινωνίας των λαών.

Η κηδεία της θα γίνει στον τόπο που η ίδια επιθυμούσε να ταφεί, το Χόρτο, αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης:

Ημερήσιες Προβλέψεις Για Όλα Τα Ζώδια, 8/2

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts