Αναδρομή στο πνευματικό έργο της Λάνας Ι. Μανδύλα

Η ποιήτρια Λάνα Ι. Μανδύλα γεννήθηκε στο Λάγκος της Νιγηρίας, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Τα γράμματα του Δημοτικού τα διδάχθηκε στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή «Κοραής» και το 1965 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στη «Σχολή Μωραϊτη», από την οποία και απεφοίτησε.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στην Αθήνα και τη Βόννη. Είναι δικηγόρος, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων, όπως στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Διάβαζε ποίηση από μικρή στο δημοτικό και άρχισε να γράφει τα πρώτα της ποιήματα σε νεαρή ηλικία.

Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές:

Το 2006, με τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ», τη συλλογή «Μα το χέρι μου επέμενε», αφιερωμένη στον πατέρα της Γιάννη (Ιωάννη) Μανδύλα. Η συλλογή περιλαμβάνει 43 ποιήματα.

Το 2009, με τις εκδόσεις «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», τη συλλογή «Μελανά και άλικα», αφιερωμένη στη μητέρα της Θεοδότη Ι. Μανδύλα. Η συλλογή περιλαμβάνει 41 ποιήματα, χωρισμένα σε τρία μέρη: «Άλικα», «Πέντε ποιήματα για τον Σπύρο Μανδύλα» και «Μελανά».

Το 2012, με τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» εξέδωσε τη συλλογή «Μεσονύκτιος Ήλιος», την οποία αφιέρωσε στον σύζυγό της, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, Παύλο Γαβριηλίδη. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει 22 ποιήματα.

Το 2016, με τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ» κυκλοφόρησε τη συλλογή «Οδός Σουνιάδος», αφιερωμένη «Σε αυτούς που αγάπησαν και αγαπήθηκαν». Η συλλογή περιλαμβάνει 28 ποιήματα.

Το 2013, στην 100η επέτειο από τη γέννηση του πατέρα της Ιωάννη Μανδύλα, πάλι με τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ», κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Για τον πατέρα μου» με πολλά βιογραφικά στοιχεία και αναμνήσεις για τους γονείς της, τους αδελφούς της και την ίδια και με μία μπαλάντα για τον πατέρα της. Το βιβλίο αυτό, που χωρίζεται σε 24 κεφάλαια, αφιερώνει η συγγραφέας «Στα εγγόνια του παππού Γιάννη, τη Θεοδότη-Γαβριέλλα και τον Γιάννη Β. Μανδύλα». Το δεύτερο μέρος του βιβλίου κλείνει με ένα σύντομο «βιογραφικό» του Ιωάννη Β. Μανδύλα γραμμένο από τον Ευγένιο Πιέρρη.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ποιητικές ανθολογίες, στην αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε το magazinomou.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα spoilers των αγαπημένων σου σειρών και όχι μόνο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Σασμός

On Key

Related Posts